Saturday, August 21, 2010

ETLI NOHUT

Ben bugun kusbasi dana eti kullandim fakat bu tarif icin kemikli kuzu eti veya tavuk gogsu de kullanilabilir.  Pirinc pilavi ve tursu ile servis yapmanizi oneriyorum.  Kolaylik icin duduklu tencerede pisirmek en uygun yontemi.  Bir baska kolaylik icin de konserve nohut (suyunu suzup yikadikdan sonra).  Konserve nohut kullaniyorsaniz, nohutlarin erimemesi icin en son eklenmesi gerekiyor.


1.5 su bardagi (1 cup) kuru nohut
200 gr. kusbasi dana eti
2 kuru soğan
3 corba kasigi sivi yag
1 yemek kasigi domates salcasi
1/2 yemek kasigi biber salcasi
2 domates
Kaynar su
Tuz ve karabiber
  • Bir aksam oncesinden nohutlari bol suda bekletin
  • Ertesi gun nohutlari uzerini gececek kadar su ile yumusayincaya kadar pisirin ve suzun
  • Tencerenize yag, sogan ve etinizi ekleyin ve etler rengini degistirinceye kadar kavurun.  Eger domates mevsimi ise rendelenmis domatesi de ekleyin.  Kapagini kapatim isiyi yariya indirin ve etler suyunu cekip yumusayincaya kadar pisirin
  • Nohutlari, biber, domates salcasini, tuz ve karabiberi ekleyin.  Kaynar su ilave edin
  • Biraz daha pisirin (5 dakika gibi az bir zaman cunku nohutlar ve et daha evvelden pismis oldugu icin)
  • Pilavin yaninda tursu ile servis yapin.
Not: Ben duduklu tencerede pisirdigim icin nohutlari bir gece evvelden islatip ertesi gun butun malzemeleri ekleyip pisiriyorum.  3/4 su bardagi kaynar su tam geliyor.  Duduklu azir oldugu zaman 5 dakikada pisiyor.  Benim ocagim elektirikli. Isidan almiyorum  Ocak sogudukca yemek biraz daha icini cekiyor.

Wednesday, August 18, 2010

SEHRIYELI PIRINC PILAVI

Herseyin yanina yakisan pirinc pilavinin yerini baska hicbirsey tutmaz.  Mis gibi tereyagi kokusu, istediginiz sekildeki sehriyelerle suslenerek, kaliplarla sekillendirilip servis yapildiginda masaniza nefis bir gorunum getirir.  Pilav sevmiyorum diyen kimseyle karsilasmadim.  Kucuk cocuklar bile yaninda sadece yogurt veya ketchup ile silip supururler pilavi... Afiyet olsun.

1 su bardagi beyaz pirinc
2 su bardagi su
2 corba kasigi tereyagi
3 corba kasigi sehriye
1 tatli kasigi tuz
  • Tereyagini tencerede eritin
  • Sehriyeyi ekleyip kahverengi oluncaya kadar karistirarak kavurun
  • Suyunu dokup kaynatin
  • Tuzunu ekleyin
  • Yikanmis pirinci ekleyin
  • Kisik ateste 15 dakika pisirin
  • Isidan alin ve 15 dakika dinlendirdikden sonra servis yapin
Not: Pirinc pisme suresi ve gereken su miktari pirincden pirince degisik olabiliyor.  Ben Uniconun Italyan stili beyaz pirinc kullaniyorum.  Aldiginiz pirinc kutusundaki tarife gore ayarlamanizi tavsiye ediyorum.

Saturday, August 14, 2010

ETLI BULGUR PILAVI

Bahcemin domateslerinin hepsi bir anda kizarinca bol domatesli ne guzel olur diye dusunurken aklima etli bulgur pilavi geldi.  Tarifi veriyorum.  Ben suyunu azaltip rendelenmis domatesini cogaltarak pisiridim.  Uzun bir zamandir pisirmemistim.  Cok ama cok ozlemisim.



150 gr dana kuşbaşı et
2 su bardagi bulgur
4 bardak su
2 orta boy sogan
2 domates
1 tatli kasigi domates salcasi
1 tatli kasigi biber salcasi
2 yesil biber
3 corba kasigi sivi yag
tuz, kirmizi biber, karabiber
  • Oncelikle malzemelerinizi hazirlayin.  Sogani robottan gecirin veya rendeleyin.  Biberi yikayip ince kiyin. Domatesleri yikayip rendeleyin veya robottan gecirin.
  • Tencereye siviyagi ve sogani ekleyip biraz kavurun
  • Kusbasi eti ekleyip onlari da biraz kavurun (rengi degisinceye kadar).  Tencerenizin kapagini kapatin.  Isiyi yariya indirip etler suyunu cekinceye kadar pisirin.
  • Domates ve biberleri ilave edin ve guzelce harmanlayin
  • Suyu ekleyin ve kaynamasini bekleyin.  Bulgur pilavinin suyunu ayarlamak onemli.  Bazi bulgura 4 bardak su fazla geliyor onun icin ben genelde 3 bardak su ile baslayip yaninda kaynar suyu hazir bulunduruyorum ve sonradan ekliyorum.
  • Kaynayan suya Bulguru ekleyin ve karistirin.  Suyun bulguru birkac santim gececek kadar olmasi gerekiyor.
  • Isiyi aza dururun ve bulgur suyunu cekene kadar pisirin.  Eger bulgurunuz sert ise biraz daha su ekleyip yumusayincaya kadar pisirmeye devam edin.
  • Altini kapattikdan sonra 15 dakika dinlendirin

Sunday, August 8, 2010

YALANCI KESKUL

Yumurtasiz, yagsiz ve hafif..  Her mevsimlik bir tatli


3 su bardagi sut (750 ml.)
1/2 su bardagi (120 gr.) seker
2 corba kasigi (5 gr) rendelenmis hindistan cevizi
1/3 su bardagi (35 gr) pirinc unu
1/3 su bardagindan biraz az (25 gr) dovulmus badem--yani badem unu
1 package vanilya sekeri
Decorations: uzerine tarcin ve dovulmus hindistan cevizi
  • Sut, seker ve princ ununu karistirip sivi haline getirin
  • Orta hararetli isida pisirin.  Biraz sivi kalmasi gerekiyor cunku beklerken katilasiyor
  • Indirmeden evvel vanilyayi ekleyin
  • Cuplara koyup uzerini plastic ile kaplayin (ust tabakasi yumusak kalmasi icin)
  • Buz dolabinda birkac saat beklettikden sonra uzerine tarcin ve ogutulmus hindistan cevizi ile susleyip servis yapabilirsiniz.

Monday, August 2, 2010

VISNE RECELI

Bugun internet sitelerinde tarifleri gezinirken Visne receli tarifine rastladim. Ben de ondan esinlenerek kendi Visne receli tarifimi yazmaya karar verdim.  Bu tarif benim Babannem tarafindan ve de onun babannesi tarafindan elden ele gecen bir tarif.  Ilginc tarafi ocakda az pisip, gunesde pisiyor olmasi.  Kizlarim da cok sever.  Halam her Turkiyeye gidecegimiz zaman hazirlar.  Ama tabiiki en guzel tarafi Bodrumda denize karsi ozledigimiz aile fertleri ile gule oynaya oturdugumuz kahvalti sofrasinda taze ekmekle yenilmesi.

1 kg visne
1 kg seker
1/2 tatli kasigi tereyagi
  • Visneler yikanir ve cekirdekleri cikartilir. Sekerin yarisi visnelerin uzerine bir aksam evvelinden dokulur. O iyice sulanmasina sebep olur.
  • Ertesi gun geri kalan seker de visnelerin uzerine dokulur ve icerisine 1/2 cay kasigi tereyagi eklenir (bu onun kaynarken kopurmesini onlemek icin). Biraz kaynadikdan sonra visneler cikartilir (diri kalmasi icin). Sekerli su kisik ateste kaynamaya devam edilir. Inmesine yakin visneler tekrar eklenir ve 5 dakika daha kaynatilir. Butun kaynama olayi basindan sonuna kadar yarim saati gecmemelidir.
  • Recel kavanoza koyulur ve uzerine tulbent baglanip sicak guneste birkac gun bekletilir.

YALANCI SU BOREGI (MAKARNA BOREGI)

Bu tarifi denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.  Su boregini aratmiyor.  Baklava hamuru ile yapildigi icin cok da kolay. 


1/2 kutu baklava hamuru
  (8 kat ustune, 8 kat altina)

 Yarim paket kelebek makarna (250 gr.)
300 gr beyaz peynir
4-5 corba kasigi maydanoz

Sos:
4 yumurta (1in sarisi uzeri icin)
 2 su bardagi sut
 1 su bardagi sivi yag

Buyuk boy tepsi
  • Makarnayi tuzlu suda 10 dakika haslayin ve suyunu suzup sogumaya birakin
  • 1 yumurtanin sarisini uzeri icin ayirin.  Geri kalan sos malzemelerini hep birlikde tel ile karistirarak hazirlayin
  • Baklava hamurunu ikiye bolun.  1 yarisini bu tarifte kullanmak icin ayirin ve diger yarisini da guzel sarip kaldirin
  • Tepsinizin altini guzelce yaglayin veya spray kullanin.
  • Sosun yarisindan bir parmak azi, makarna ve rendeelenmis peynirinizi harmanlayin
  • Baklava hamurunuzu ikiye bolun.  Ilk yarisi altina, ikinci yarisi uzerine kullanilacak
  • Baklava hamurunuzun ilk yarisini 2 serit hamur, uzerine hamuru iyice islatak sekilde sos dokerek tepsiye dizin.  Hamurunuz tepsinizden buyuk ise hic muhim degil burusturarak yerlestirin
  • Makarnayi ortasina dokun
  • Ust kat hamurunu yine ayni sekilde 2 serit hamur ve sos ile islatarak yerlestirin.  Sosunuzdan birkac kasik en ustune dokmeyi de unutmayin
  • En ustune daha evvelden ayirdiginiz sos ile bir yumurta sarisini cirpip dokun
  • 180 derece firinda pisirin.  Alti ve uzeri kizarincaya kadar