Sunday, September 26, 2010

ELMALI KURABIYE

Sonbahar Elma sezonu baslamasindan esinlenerek davet edildigimiz kahvaltiya Elmali kurabiye yapip goturdum.  Bu tarifi arkadasim Nazandan almistim.  Daha sonra internetten diger tarifleri denedim ama bizim damak tadimiza en guzel yakisani halen bu tarif.  Bugun vakit azligindan dolayi kolay yolu secip rulo pasta gibi yapip kestim ama degisik kurabiye sekilleri ile guzel gorunum verebilirsiniz.


250 gr margarin
1/2 su bardagi yogurt
1/2 su bardagi pudra sekeri
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 paket (9gr.) vanilla sekeri
3 su bardagi un

Ici:
3 orta boy eksi (McIntosh) Elma
3 corba kasigi toz seker
1 corba kasigi tarcin
1/2 su bardagi irice kiyilmis ceviz
  • Un haric butun malzemeleri buyukce bir kaba koyup karistirin
  • Unu yavas yavas ekleyin.  Bu hamurun cok yogurulmasi gerekiyor.  Kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edeceksiniz.  Uzerini kapatip icini hazirlarken dinlenmeye birakin.
  • Elmalari soyup rendeleyin ve tencereye koyun.  Seker ve tarcini ekleyip orta derece isida suyunu cekinceye kadar pisirin.  En son cevizleri ekleyip ocakdan alin ve sogumaya birakin.
  • Hamuru 1/2 cm kalinliginda acin.  Arzu ettiginiz sekili verecek sekilde kesin.  Icerisine elmali ici koyun ve tepsiye dizin
  • 350 derece firinda 25 dak ile 30 dakika arasinda pisirin.  Uzeri biraz kizarincaya kadar.
  • Soguyunca pudra sekerine bulayin ve servis yapin

Thursday, September 9, 2010

SOBIYET

Bu tarifin hikayesi soyle...  Kanadaya ilk geldigimiz seneler ki o zamanlar henuz ergenlik caginda idim, babamin bir arkadasi actigi retorantda kendi babasinin tarifi oldugunu soyledigi Sobiyetleri satiyordu.  Restorant bize cok uzak oldugundan cok begendigimiz Sobiyeti istedigimiz zaman alamiyorduk.  Kendisinden tarifini rica ettigimizde hakli olarak (nede olsa ekmek teknesi idi o zamanlar) bizimle paylasmak istemedi.  Bir seferinde yine onun Sobiyetini yerken, icerisinde irmik tadi oldugu dikkatimi cekti.  Sonra annemin bir arkadasinin verdigi baklava tarifi ve annemin surup tarifini birlestirerek kendi kesifim olan bu Sobiyet tarifi cikti ortaya.  O zamandan sonra bizde Sobiyet yiyenler benim Sobiyetimin digerlerinden cok daha guzel oldugunu soylediler.  O gun bugundur benim Sobiyetim arkadas toplantilarinda aranan ve istenen bir tatlidir.  Benim cocuklarim ve torunlarim da aile tarifi diye soyliyebilecegi bir tatli tarifini kesfettigim icin mutlu oldum.   Seker bayraminin vaz gecilmez bir tatlisi olabilecegini dusunerek herkesle paylasmak istedim.... Iyi Bayramlar...

1 Paket hazir baklava hamuru (Kanada da yasayanlar icin Krinos unkini tavsiye ediyorum)

Dovulmus ve tuzsuz antep fistigi
1 su bardagi tuzsuz tereyagi

Ici:
1.5 su bardagi sut
4 corba kasigi irmik

Surubu:
2 su bardagi seker
1.5 su bardagi su
1 corba kasigi limon suyu
  • Ilk once icini hazirlayin. 1.5 su bardagi sutu 4 corba kasigi irmik ile koyulasincaya kadar pisirin ve sogumaya birakin. Dikkatinizi cekiyorum seker yok.
  • Kullanacaginiz tepsiye bolca tereyagi surun.
  • Yufkayi paketinden cikartin ve butun yufkalar ust uste iken seritler halinde kesin. Her seritden 5 er tane kare kesin. Her karenin icerisine 1 kasik irmik, ve 1 kasik fistik koyup ucgen seklinde kapatin ve tepsiye dizin. 1 paketden 35 tane sobiyet cikiyor.
  • Yagi eritip sobiyetlerin uzerine once firca ile surun (ki hepsinin uzeri yaglanmis olsun). Sonra hepsini uzerlerind dokun. 350 derece firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirin.
  • Sobiyetler firina atinca surubu baslatin. Seker ve suyu karistirin ve yuksek atesde kaynamasini bekleyin. Kaynamaya baslayinca limon suyunu ekleyip isiyi yariya indirin. Tam 20 dakika kaynatip ocakdan alin.
  • Sobiyetler firindan cikinca surubu uzerine dokun. Sobiyetler de surup da sicak olarak ve tepsinizi dondure dondure sobiyetler surubu cekinceye kadar bekleyin (15 dakika). Sonra tepsiden tabaga alip buz dolabinda sogutun. Servis yapmadan evvel uzerlerine fistik serpin.
En guzel tarafi buzlukda uzun zaman saklanabiliyor olmasi. Ben servis yapmadan 2 saat evvel buzlukdan cikartiyorum. Soguk tadi cok guzel oldugu gibi citir citir da oluyor.

Sunday, September 5, 2010

PEYNIRLI, ZETINLI MAKARNA SALATASI

Bu Makarna salatasini istediginiz cesit makarna ile yapabilirsiniz.  Ben bu sefer Kelebek makarna kullandim.  Bu salata Kanada da pikniklere veya arkadas toplantilara en cok getirilen salatalardan biridir.  Oregano Turkcesinden emin degilim.  Sozlukden bakdim ve bircok degisik sey yazili, benim tahminim keklik otu.  Bu arada cok sihhatli oldugunu da soylemeyi unutmayayim.  Bilhassa kepekli makarna kullanildiginda. 

2 su bardagi (500 ml) makarna
2 su bardagi (500 ml) salatalik
2 su bardagi (500 ml) kucuk dogranmis domates
1/2 su bardagi  (125 ml) ince dogranmis kirmizi sogan
1 su bardagi (250 ml) beyaz peynir (ufalanmis veya kup seklinde dogranmis)
1/2 su bardagi (250 ml) siyah zeytin

Sosu:
1/4 su bardagi (50 ml) kirmizi sirke
2 corba kasigi zeyinyagi
2 corba kasigi limon suyu
1/2 tatli kasigi keklik (oregano)
1/2 tatli kasigi karabiber
  • Makarnayi as suda 8 ile 10 dakika arasinda haslayin.  Suzun ve sogumaya birakin
  • Icerisine konulacak diger malzemeleri de hazirlayin.  Ornegin, domatesleri yikayip kup halinde kesin, sogani ince kiyin, peyniri ufalayin ve zeytinlerinizi hazirlayin.
  • Sosun butun malzemelerini telle cirparak karistirin
  • Bir kisim peyaz peyniri uzeri icin ayirin
  • Diger butun malzemelerinizi bir guzel harmanlayip servis tabagina alin
  • Uzerine ayirmis oldugunuz ufalanmis peynirleri serpin.