Thursday, November 25, 2010

TUZLU PASTANE KURABIYESI

Yarin aksam caya gelecek arkadaslar icin hazirladim.  Yurt disinda yasayip tuzlu kurabiye ozleyenler icin ideal tarif. 


2 yumurta (1 tanesinin sarisi uzeri icin ayirin)
125 gr. tereyagi veya margarin
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatli kasigi kabartma tozu
Aldığı kadar un
Uzerine: Susam ve corek otu

20 -24 tane oluyor

  • Un, uzeri icin ayirdigimiz yumurta sarisi ve susam haric butun malzemeleri karistirin
  • Unu yavas yavas ilave edip yumusak bir hamur elde edilir ( 2 su bardagi veya biraz daha fazla aliyor).  Hamurun biraz ele yapismasi lazim.
  • Istediginiz sekili verip yaglanmis veya kagitla kaplanmis tepsiye dizin
  • Daha evvel ayirdiginiz yumurta sarisina 1 corba kasigi soguk su ekleyip biraz cirpin
  • Yumurta sarisini kurabiyelerin uzerine firca ile surun
  • Susam ve corek otu serpin
  • Firini onceden 350 derece isitin.
  • Kurabiyelerin uzeri kizarincaya kadar pisirin (25 dakika)

Saturday, November 20, 2010

MUZLU RULO PASTA

Bu pastayi yapmayi senelerdir isterdim ancak cok zor oldugunu dusundugumden denemeye cesaret edememistim.  Deneyip ne kadar kolay oldugunu ogrendikden sonra hep yapar oldum.  Hem kolay, hem hafif, hemde herkes tarafindan begenilen bir pasta. 
3 Yumurta
1 su bardagi seker
1/3 su bardagi sut
3 corba kasigi sivi yag
1 paket vanilla
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 su bardagi un

Kremasi:
2.5 su bardagi sut
2/3 su bardagi seker
1 yumurta
1 corba kasigi un (tepeleme dolu)
1 corba kasigi nisasta (tepeleme dolu)
2 corba kasigi tereyagi
1 paket vanilla
1 paket toz krem santi (Kuzey Amerikada yasayanlar dream whip kullanabilir. Resimini veriyorum)

2 muz

Uzerine sus icin hindistan cevizi veya ogutulmus antep fistigi
  • Ilk once pandispanyasi pisirilir.  3 yumurta, seker mixer ile cirpilir.  Un haric diger malzemeler teker teker eklenip cirpmaya devam edilir.  Elenmis un en son eklenir ve un eklendikden sonra fazla cipmamaya dikkat edilmelidir.  Un karisir karismaz pasta hamuru hazir demekdir.
  • Buyuk bir tepsiye firin kagidi serilip pasta hamuru uzerine dokulur
  • Firin 350 dereceye isitilir
  • Pandispanya uzeri kizarincaya kadar pisirilir (20 - 25 dakika)
  • Firindan cikan pandispanya sicakken kagit ile birlikde rulo yapilir ve sogumaya birakilir
  • Kirilmamasi icin Pandispanyanin iyice sogumasi gerekiyor.
  • Pandispanya sogurken kremasini hazirlanir
  • Bir tencerede soguk sut, yumurta, seker, un, nisasta sivi hale gelinceye kadar cirparak karistirilir.
  • Orta hararetli isida devamli karistirarak muhallebi kivamina gelinceye kadar pisirilir
  • En son tereyagi ve vanilla eklenip ocakdan alinir
  • Krema mixer kabina aktarilip puruzsuz olmasi icin mixerden gecirilir.  Bu arada biraz da sogumus olur
  • En son krem santi eklenilip 2-3 dakika daha cirpilir
  • Sogumus pasta hamur duzeltip kagidindan ayirilir
  • Kremanin 3/4 u pandispanyanin uzerine duzgunce yayilir
  • Muzlar ikiye kirilir ve uc tarafina dizilip tekrar rulo seklinde sarilir.  Rulo yapilirken krema yanlarindan akabilir hic muhim degil.
  • Ayirilan 1/4 krema rulo pastanin uzerine surulur
  • En uzerine Hindistan cevizi veya cekilmis tuzsuz Antep fistigi serpilir ve buz dolabinda birkac saat bekletilir.  Ben genelde bir gun evvelinden yapiyorum.

Saturday, November 13, 2010

BALLI TAVUK BUT

Turk mutfaginda tatli ve tuzlu karisim yok ama Cin mutfaginda ise vazgecilmez bir karisim.  Kendimde tatlisi fazla ise sevmem.  Ancak bu tarif seker degilde bal kullanarak yapildigi icin, tatli olmayip tavugun lezzetini ortaya cikartiyor.  En guzel yani ise ertesi gune kaldiginda halen yumusak olusuve de cok guzel kizarmis gorunumu.  Denemenizi tavsiye ediyorum.

12 derisiz tavuk but
2-3 dis sarimsak
1/2 su bardagi bal
4 corba kasigi su
2 corba kasigi soy sosu
Deniz Tuzu
Karabiber
Uzeri icin susam
  • Sarimsagi dovun
  • Sarimsak, bal, su, soya sosu guzelce karistirin
  • Butlari hazirladiginiz sosa bulayin
  • Uzerine strec kapatip buz dolabinda 2 saat dinlendirin.  Dinlenme surecinde birkac kez cevirin
  • Firin tepsinizi kagit veya aliminyum kagitla kaplayin.  Tepsinizin temizliginin kolay olmasi icin en onemli nokta cunku baldan dolayi piserken cok kirleniyor.
  • Firini 475 dereceye isitin
  • Tavuk butlari tepsiye dizin ve uzerine kalan sosunuzu dokun
  • Tuz ve karabiberi  butlerin uzerlerine serpin
  • 30 - 40 dakika pisirin.  Pisirme sirasinda mutlaka bir kez cevirin ve cevirirken tepsideki uzerlerinde sosuna bulamaya devam edin.
  • Servis tabagina alip uzerlerine susam serpin.
Not: Bu tarif kemikli tavuk gogsu ile de kullanilabilir ancak pisirme suresinin 45dakika ile 1 saate cikartmak gerekir.

Sunday, November 7, 2010

FIRINDA KOFTE PATATES

Herkes tarafindan sevilen Firinda Kofte Patatesin yanina sarimsakli yogurt bizim evde mutlaka sartdir. 


Kofte icin:

1/2 kg kıyma
1/4 su bardagi galeta unu
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
yarım demet maydanoz, doğranmış
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak, dövülmüş
yarım tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kekik
1 yumurta

Diğer malzemeler:
1/2 çay bardağı zeytinyağı
5-6 patates
1 çay kaşığı tuz
6-7 sivribiber (Ben kirmizi biber kullandim)
1 konserve domates sosu
3 domates (arzu ederseniz)
1/2 çay bardağı kaynar su
  • Köfte için gereken tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. bu harcı bir gece buzdolabında bekletin.
  • Fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. patatesleri soyup daire şeklinde kesin. üzerlerine tuz serpip harmanlayın ve tepsiye yayın.
  • Uste cevizden biraz büyük şekil verdiğiniz köfteleri dizin.
  • Koftelerin uzerine yikayip cekirdeklerini cikardiginiz biber ve arzuya gore yikayip dilimlediginiz domatesleri dizin
  • Domates sosunu hepsinin uzerine dokun
  • yarım çay bardağı kaynar suyu fırın kabinin yan tarafindan doun.  Sakin uzerine gezdirmeyin cunku domates sosunun yikanip kaybolmasina sebep olur.
  • Uzerini  folyo ile kapatıp 350C fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin. Ben 1 saat 20 dakika kadar pisirdim.