Sunday, April 24, 2011

YULAFLI VE BALLI EKMEK

Birkac sene evvel ekmek makinasi almistim.  Ancak vakit azligindan dolayi kutusundan cikartip temizleyip kullamamistim.  Sonunda bugun denedim.  Vay... bu kadar zamandir el ile hamur yaparken ne kadar zaman kaybettigimi anlayip kendi kendime kizdim.  Bu ekmegin makina veya el ile yapilmis olmasi hic muhim degil.  Her seferinde harika oluyor.  Bal hafif tatlilik verdiginden herkes tarafindan her zaman begeniliyor.  Buraya hem makina hemde makinasiz tarifini veriyorum. 


Ekmek Makinasi ile yapiyorsaniz:
1 su bardagi su
1 corba kasigi siviyag
1/4 su bardagi bal
1 tatli kasigi tuz
1/2 su bardagi yulaf
2 1/3 su bardagi un
1.5 tatli kasigi kuru maya
  • Ilk once sivi malzemeleri makinaya koyun
  • Sonra kuru malzemeleri sira ile: tuz, yulaf ve unu ekleyin.  Unun ust tarafini havuz seklinde acip icerisine mayayi ekleyin (hemen siviya dokunmamasi icin)
  • Makinanizi "Acik renk" (light) ayarina alip baslatin.
  • Kucuk boy bir ekmek yapiyor
Elde yapiyorsaniz:
2 su bardagi kaynar su
1 su bardagi yulaf
1/2 su bardagi bal
2 corba kasigi siviyag
1 tatli kasigi tuz
1.5 tatli kasigi maya
1/2 su bardagi ilik su
4 su bardagi un
  • 1 su bardagi yulafi 2 su bardagi kaynar suda 1 saat bekletin
  • 1.5 tatli kasigi mayayi 1/2 su bardagi ilik suda ezin ve 10 dakika bekletin
  • Yulaf ve mayayi buyuk bir kapda karistirip un haric diger malzemeleri ekleyin
  • Ilk once unun yarisi ve sonra 1/2 su bardagi olarak unu ekleyip hamur yapmaya baslayin.  Cok yapiskan bir hamur olmasin.  4 su bardagindan fazla un gerekirse corba kasigi ile ilave ederek kivamini buldurun
  • Unlu bir zemine alip 20 dakika yogurun.  Uzerini kapatip 1 -2 saat bekletin.  Hamur iki misli oluncaya kadar.  Hamuru bir kez daha yogurup kabartisini indirin.
  • 2 litrelik ekmek tepsisini yaglayin.  Hamuru icerisine yerlestirin.  Uzerini kapatip 20-40 dakika arasinda bir kez daha kabarmasi icin birakin.
  • Arzuya gore uzerine 2 corba kasigi bal surup yulaf serpebilirsiniz
  • Firini 190 dereceye ayarlayin ve 30 dakika (veya uzeri kizarincaya kadar) pisirin

Saturday, April 16, 2011

CHEDDAR (CEDAR) PEYNIRLI EKMEK

Harika yumusacik bir hamur.  Her turlu pogaca veya acma icin kullanilabilir.  Kahvalti veya 5 cayi icin ideal. Bu tarifde kullanilan su bardagi buyuk su bardagi yani 250 ml.  Bu tarif bizim ailemiz icin cok fazla.  Ben yarisini corek icin diger yarisini da baska sekilde kullaniyorum.  Eger sizde benim gibi yarisini kullanacaksaniz peynirin yarisini kullanin.


1/4 su bardagi ilik su
1 corba kasigi seker
1 corba kasigi kuru maya

3/4 su bardagi ilik su
1 su bardagi ilik sut
1 tatli kasigi tuz
2 corba kasigi zeytin yagi
5.5 su bardagi un
1 su bardagi rendelenmis cedar peyniri \(Peyniri cok seviyorsaniz miktarini cogaltmaniz gerekebilir)
1 yumurtanin sarisi uzeri icin
Corek otu
  • Buyuk bir bardagin icerisine 1/4 su bardagi suyu, 1 corba kasigi seker ve 1 corba kasigi mayayi koyup mayalanmaya birakin.  15 dakika kadar sonra mayanin iyice kabardigini goreceksiniz.
  • Mayaniz hazir oldugu zaman un, tuz, 3/4 cup ilik su, ilik sut, zeytin yagi ve maya ile yumusak bir hamur elde edin. 2 saat oda sicakliginda bekletin.
  • Eger acma yapmak istiyorsaniz, hamurdan mandalina buyuklugunde parcalar koparin.  Merdane ile uzunlamasina acip icerisine peynir koyup sarin.  Ister simit ister acma seklini verin.
  • Eger benim gibi ekmek/pogaca seklinde yapmak istiyorsaniz, peyniri hamura ekleyip iyice yogurun.  Hamurunuzdan mandalina buyuklugunde parcalar kopartip avucunuzun icerisinde cubuklar yapip dugum yapin.  Peynirden bir kisim ayirip uzerine serpebilirsiniz.
  • Tepsinize hazir olan hamurunuzu dizin
  • Uzerlerine 1 yumurta sarisini surup corek otu serpin
  • Firininizi 180 dereceye ayarlayin ve uzerleri kizarincaya kadar pisirin (35-40 dak)

Saturday, April 9, 2011

TAHINLI KURABIYE (Sade ve Cikolatali)

Eskiden Tahini sevmezdim.  Simdi ise bayiliyorum.  Bu Kurabiyede tahin tadi tam yerinde.  Ne az nede fazla.  Kurabiyeler agizda dagiliyor.  Kapali bir kapta saklanirsa da cok uzun zaman taze kaliyor.  Sadesi cok guzel oldugu gibi cikolatalisi da bir baska guzel.  Denemeden gecmeyin.


1 su bardağı ayçiçeği yağı
1 su bardağı pudra şekeri
2/3 su bardagi tahin
1 paket vanilya
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
 3.5 su bardağı un

Cikolata sosu:
1/2 su bardagi cikolata parcalari
3 corba kasigi sut
  • Butun malzemeleri buyuk bir kapta yogurup sertce bir hamur elde edin.  Hamur biraz kirinti oluyor ama toplayip bir butun haline getirin.  Uzerini kapatip buz dolabinda 30 dakika dinlendirin
  • Fırını 180 dereceye isitin
  • Tepsinizi yagli kagit ile kaplayin.  Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartip yuvarlak sekil verin.  Arzu ederseniz biraz yassi da yapabilirsiniz.  Yine arzuya gore uzerlerine catal ile sekiller de cizebilirsiniz
  • Firinda 15 dakika pişirin.
  • Arzuya gore cikolatayi mikrodalgada sut ile eritip kurabiyelerinizin yarisini cikolataya batirabilirsiniz.
  • Iyice sogudukdan sonra servis tabagina alabilirsiniz.