Saturday, October 29, 2011

KANAYAN KALP PASTASI

Cadilar bayrami simdi dunyaca biliniyor.  Internet den evvel oyle degildi.  Dun aksam bir tiyatro oyununda idik.  Ilginc bir kisim bundan 30 sene evvel Kanadaya goc eden insanlarin cadilar bayrami ile ilk tanisma hikayeleri idi.  Bir aileninki beni cok guldurdu.  Hikaye soyle: Anne baba isten geliyorlar yorgun argin.  Aksam yemegi hazirlanirken kapi caliniyor.  Actiklarinda uzerlerinde kostumlu cocuklar elleri acik seker bekliyor.  Yuzlerindeki ifadeden onlarin yabanci oldugunu anlayan velilerden biri bayrami onlara acikliyorlar.  Anne hemen mutfaga kosup seker ariyor.  Bu arada evdeki kucukler heyecanlanip seker toplamaya cikmak istiyor (hangi cocuk istemez sekeri degilmi?).  Baba kosturup bakkaldan seker alma telasina kapilmisken, anne de evde kostum derdine dusuyor.  Anne cocuklarin eline ufacik bir kagit kese veriyor cunku komsulara gorgusuz dedirtmemek icin.  Cocuklarin ilk gittigi kapi bitisik komsu.  Kese kagidi ilk kapida doluyor.  Komsu eve donup yastik kilifi ile cikin diye nasihat ediyor.  Cocuklar eve donup annelerine soylediklerinde kesinlikle annelerini ikna edemiyorlar.  Sonunda posete anlasip tekrar yola koyulup seker toplayarak hayatlarinin ilk defa cadilar bayramini hatiralarina kayit ediyorlar.  Evet..cadilar bayraminizi kanayan kalp tarifi ile kutluyorum.


1 paket vanilyali kek unu veya sade pandispanya keki
1 kucuk kutu (85 gr. Jello), kirmizi oldugu icin kirazlisini sectim
1 paket krem santi
  • Keki kutusunun uzerindeki tarife gore pisirin.  Ben Duncan Hines kek ununu kullandim.  Onun tarifinde 2 yumurta, 1.4 su bardagi su ve 1/3 su bardagi yag vardi.  Kendiniz evde sade pandispanya da kullanabilirsiniz.
  • Pastanizi kalp seklindeki kalibiniza dokup pisirin ve en az 1 saat sogumasini bekleyin
  • Jelloyu hazirlayin.  1 kucuk paket Jelloyu 1 su bardagi kaynar suda iyice eritin.  1 su bardagi soguk su ekleyip karistirin
  • Pastanizi cesitli yerlerinden kalin bir sis ile delin
  • Jelloyu yavas yavas pastanizin uzerine dokun ve buz dolabinda 3 saat bekletin
  • Servis yapmadan evvel uzerine krem santi ve kirmizi seker parcalari ile susleyin

Saturday, October 15, 2011

VEJETARYAN KIS (BISQUICK ILE)

Bizim ailemiz et sever oldugundan, ne zaman Vejetaryan geliyorsa yemege bir telas alir beni.  Bu hafta sonu kizimin arkadaslari geliyordu.  Internette ararken bu tarifi buldum.  Cok kolay ve lezzetli.  Bisquick unu ile yapiliyor.  Bisquick un kutusunun resmini de ekliyorum.  Kuzey Amerikada yasanlarin bulmasi guc degil ama baska yerleri bilemiyorum.  Hamur ile falan ugrasmaniza gerek yok.  Un sut ve yumurta ile cirpildiginda bayagi sivi oluyor ama piserken sertlesim hamur haline geliyor.


2 su bardagi brokoli (kucuk kesilmis) 
1/3 su bardgai sogan (ince dogranmis)
1/3 su bardagi yesil biber (ince dogranmis)
1 su bardagi rendelenmis Cheddar peyniri
1/2 su bardagi original Bisquick® unu
1 su bardagi sut 
1/2 tatli kasigi tuz
1/4 tatli kasigi karabiber
2 yumurta

  • Kucuk dogradiginiz brokoliyi tuzlu suda haslayip suzun
  • Sogan ve biberi ince dograyin
  • Peynirinizi rendeleyip hazirlayin
  • Brokoli, sogan, biberi pisireceginiz tabagin icerisine dokun
  • Diger tarafta geri kalan butun malzemeleri cirpin (yumurta, sut, un, tuz ve karabiber)
  • Bu epey sulu karisimi sebzelerin uzerine dokun
  • Firininizi 180 dereceye isitin
  • 35 ile 45 dakika arasinda uzeri kizarincaya kadar pisirin.  Ayni pastalarda oldugu gibi ortasina bicak batirdiginiz zaman bicak temiz olarak cikiyorsa pismis demektir.
  • 5 dakika beklettikden sonra servis yapabilirsiniz