Monday, December 26, 2011

NOEL VE YILBASI PARTILERI

Kizim Eren bu sene yilbasi ve noel partilerinde bana yardimci olmaya karar verdi.  Okullar da tatil oldugundan dolayi vakit buldugu icin noel sekerlerinden pecetelik, magazinlerden agac, koko seklinde cup kek, mezelik peynirli celenk ve buskuviden bardak dekorasyonlari yapti.  Kirmizi beyaz ve yesilden esinlenerek bende peynirli kozlenmis kirmizi biber dolmasi ekledigimde renkli sofralar olusturduk. 

Tuesday, December 20, 2011

ISPANAKLI APARATIF (MEZE)

Bu tarif internette bulacaginiz diger tariflerden biraz daha degisik.  Icerisinde peynir var.  Benim digerlerini de denedim ancak en cok begendigim ve senelerdir yaptigim tarif bu.  Az misafiriniz geldiginde krakerle, kalabalik oldugu zaman bir ekmegin icini oyup icerisine koyarak guzel bir gorunumle servis yapabilirsiniz.  Ekmegin icerisinden cikanlari da yaninda servis yapmayi unutmayin.  Puf noktasi bir gece buz dolabinda dinlenmesi gerekiyor. 



1 paket donmus ispanak (300 gr)
   veya 400 gr. ispanak (az miktar yagda pismis)
1 paket krem peynir (250 gr)
1 su bardagi eksi krem (sour cream)
1 su bardagi mayonez
1 paket Knorr swiss sebze veya baharat corbasi
   (ben butun paket corbayi kullanmiyorum cunku cok tuzlu oluyor. 1/2 paket yeterli)


  • Eger taze ispanakla basliyorsaniz, ispanaklari yikayin, ince dograyin ve az yagda pisirin.
  • Eger buzlu ispanak kullaniyorsaniz buzlukdan cikartip iyice kuru olmasini bekleyin
  • Corba haric butun malzemeleri  robottan gecirin.
  • Corbayi azar azar ekleyip istediginiz tada gelinceye kadar ekleyin.  Bence 1/2 paket yeterli.
  • Ispanakli aparatifin uzerini strec ile kapatip bir gece buz dolabinda bekletin
  • Servis yapacaginiz zaman bir ekmegin icini oyup icerisine ispanakli apetizeri dokun veya kraker, pide ile servis yapin.  Arzu ederseniz havuc ile de servis yapabilirsiniz.

Wednesday, December 7, 2011

YALANCI CIG BOREK

Cig Boregin gercek adi Ci borekmis ve de ayni zamanda baska isimleri de varmis. Ci ise Tatarca citir anlamina gelirmis.  Ben bunlari Wikiped den ogrendim.  Hep icinin cigden konuldugu icin cig borek denildigini saniyordum.  Peki ben neden yalanci dedim? Cunku asil cig boregin hamurunda sadece su, un ve tuz olur.  En onemlisi ise pisirme yontemi kizartmadir.  Ancak hamurunu acmayi kolaylastirmak ve de kizartmadan daha saglikli bir yontem sectigimden benim cig boregim yalanci oluyor.  Yumusacik bir hamur oldugundan cok lezzetli.  Denemenizi tavsiye ediyorum.


Hamuru
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
1 su bardağı oda sıcaklığında su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Aldığı kadar un

İç Harcı
1/2 kg kıyma
3 adet ince rendelenmiş soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 domates (ince rendelenmis)
Pisirirken uzerine surmek icin siviyag (eger elektrikli tavada pisiriyorsaniz)
veya kizartmak icin bol sivi yag
  • Yumurtayi biraz cirpin.  Sut, su, sivyag ve tuzunu da ekleyip biraz daha cirpin
  • Unu yavas yavas ilave ederek kulak memesi kivaminda bir hamur elde edin
  • Hamurun uzerini strec ile kapatip birkac saat oda sicakliginda dinlendirin. 
  • Icini hazirlayin.  Sogani ve domatesi rendeleyin veya robottan gecirin ve diger ic malzemelerini de ekleyip karistirin.  Icinin cok kati olmamasi gerekiyor.  Eger domates ve soganiniz sulu degilse icerisine biraz su ekleyebilirsiniz.
  • Hamurunuzu cevizden biraz buyuk parcalara ayirip toplar yapin
  • Hamurunuzu unlu bir zeminde ince acip icerisine yine ince olarak harcinizdan surun ve yarim ay seklinde kapatin
  • Elektrikli tavanizi guzelce yaglayin.  180 dereceye isitin ve boreginizin her iki tarafini pisirin.  Yumusakligini korumasi icin cevirdiginiz zanam firca ile uzerine yine siviyag surun