Friday, March 30, 2012

HINDISTAN CEVIZLI SEVGILIM KURABIYELERI

Hindistan cevizini ben cok severim.  Sadece tatli ve kurabiyelerde degil cikolatalarda bile.  Bu kurabiyeleri ben genelde kalp seklinde yaptigim icin ismini sevgilim kurabiyesi yazdim ama tabii baska kaliplarla degisik sekillerde de yapilabilir.  Cok degisik bir tad.  Mutlaka deneyin.


1 su bardagi hindistan cevizi (kuru)
1 su bardagi seker
2.5 su bardagi un
3/4 su bardagi tereyagi (oda sicakliginda)
2 yumurta
1 cay kasigi vanilya

Kremasi
1 su bardagi pudra sekeri
1/2 cay kasigi vanilya
3 corba kasigi sut
  • Hindistan cevizi ve sekeri robottan gecirip un haline getirin
  • Ayri bir kabin icerisinde tereyagi ve unu karistirin (puturlu bir karisim haline gelir). Hindistan cevizi ile seker karisimini ekleyin. Daha sonra cirpilmis yumurta ve vanilyayi ekleyerek kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edin.
  • Hafif unlanmis tahta uzerinde 1/2 cm kalinliginda acip istediginiz sekilde kesin ve 180 dereceye isitilmis firinda 8-10 dakika pisirin (kenarlari biraz sararincaya kadar).
  • Sogudukdan sonra uzerine kremasini surun ve arzuya gore susleyip servis yapin. Servis yapmadan evvel kremanin tamamen katilasmasini bekleyin (1 saat kadar)

Wednesday, March 21, 2012

PATATESLI SAKSUKA

Patetesli Saksuka Akdeniz yoresel yemeklerinden biridir.  Sicak yaz aylarinda sarimsakli yogurt ve suyuna bandiginiz firindan yeni cikmis sicacik ekmek ile agziniza layik bir yemek.
2 - 4 patlican
4 patates
2 biber
2 dis sarimsak
1/2 kg domates
tuz, karabiber
Zeytin yagi
  • Patlicanlari alacali soyun.  Kup seklinde dograyip tuzlu suda 20 dakika acisi cikincaya kadar bekletin (asagidaki resimlerdeki gibi)

  • Patlicanlari suzun ve bol yagda kizartin.  Yaginin suzulmesi icin suzgecin icerisinde bir muddet bekletebilirsiniz veya kagit havlunun uzerinde bekletebilirsiniz.
  • Patatesleri soyun.  Patlicanlar gibi kup seklinde dograyin ve kizartin
  • Biberleri yikayip kucuk dograyin ve kizartin
  • Kizarmis olan sebzelerinizin hepsini buyukce bir kapta harmanlayin
  • Sarimsagi tuz ile havanda dovun
  • Domatesleri rendeleyin (veya robottan gecirin)
  • Tencerede domates, tuz, karabiber ve sarimsagi kaynadikdan sonra isiyi orta hararete alip biraz suyunu cekinceye kadar pisirin.  Sogumaya birakin
  • Servis yapmadan evvel domates sosunuzun yarisini kizarmis sebzelerle karistirin ve servis tabaginiza alin. Geri kalan domates sosunu da uzerine dokun.
  • Arzuya gore sarimsakli yogurt ile servis yapin

Saturday, March 3, 2012

MUZLU SOMUN (BANANA BREAD)

Banana Bread tercume edildigi zaman Muzlu Ekmek oluyor ancak bu tarif ekmekden cok kek tadinda oldugu icin bana uygun gelmedi.  Muffin desem o da olmadi.  Sonunda ekmek somunundan esinlenerek ismini Muzlu somun olarak yazdim.  Bu tarif benim eski tariflerimdendi ancak gecenlerde yaptigim yaban mersinli muffinin uzerindeki tarcinli karisimin buna da cok yakisacagini dusunerek ekledim.  Hakliymisim.  Buradaki tarif temel yapilis sekli.  Arzu ettiginiz sekilde icerisine 1 tatli kasigi tarcin, cikolata parcalari veya elma parcalari da ekleyip degisik yapabilirsiniz.  Kararmaya baslayan muzlari degerlendirmenin en guzel yolu ve de kahve veya cay ile harika.  Bizde tercih sabah kahvaltisi icin oluyor.

2 yumurta (cirpilmis)
3/4 su bardagi seker
1/3 su bardagi yogurt
6 corba kasigi eritilmis tereyagi
1.5 su bardagi un
1 tatli kasigi karbonat
1/2 tatli kasigi tuz
1.5 su bardagi muz (3 orta boy ve iyice olgun)
1/2 su bardagi dovulmus ceviz
1/2 su bardagi cikolaata parcalari (arzuya gore)

Arzuya gore uzerine:
2 corba kasigi eritilmis tereyagi
3 Corba kasigi esmer seker
1 tatli kasigi tarcin

Biraz degisiklik icin arzuya gore 2 orta boy elma (kucuk dogranmis) eklenebilir. Ben pek eklemiyorum.
  • Ilk once pisireceginiz kalibi erimis tereyagi surun ve unlayin.  Un cok onemli.  Piserken kalibin kenarindaki unlara tirmanarak kabariyor.
  • Muzlari irice kesin.
  • Bu tarifi yaparken mixer kullanmayin.  Tahta kasik veya catal yeterli.  Fazla cirpildigi zaman kabarmayabilir.
  • Yumurta ile sekeri catal ile cirpin.
  • Diger malzemelerde teker teker tahta kasikla ile ekleyin.
  • En son muz, ceviz ve tarcini ekleyin ve birazcik son birkac kez karistirin
  • Yaglanmis ekmek kalibina dokulup 800 derecede 1 saat kadar pisirin.