Thursday, July 26, 2012

PIDE

Yaz aylari icin harika bir secenek.  Ramazanda sahur icin de guzel bir secenek bence.  Birkac degisik ic ile yapilinca herkesi memnun etmek mumkun.  Ben bu sefer kiymali ve peynirli yaptim.  Peynirli ve sucuklu da favorilerimiz icerisinde ancak sucuk evde kalmamis oldugundan peynirli sucuklu olmadi bu sefer.  Pidenin yanina ne mi yakisir?  Tabii ki Ayran!


Hamuru

1/2 su bardagi ilk sut maya icin
2 tatli kasigi kuru maya
1 tatli kasigi toz seker
1.5 su bardagi ilik sut
2 corba kasigi sivi yag
1 tatli kasigi tuz
3 su bardagi un

Kiymali ic:
1/2 kg orta yagli kiyma
1 buyuk kuru sogan ( ince dogranmis veya rendelenmis)
1 buyuk yesil biber ( ince dogranmis)
3 domates (ince dogranmis veya rendelenmis)
3 corba kasigi maydanoz (ince dogranmis)
Isteginize gore baharat: tuz, karabiber, kimyon, kirmizi biber
1 yemek kasik biber salcasi
1/2 su bardagi su

Peynirli ic:
100 gr beyaz peynir
1 yumurta
2 corba kasigi ince dogranmis maydanoz
  • Ilk once hamuru hazirlayin.  1/2 bardak ilik sut, 1 tatli kasigi seker ve 2 tatli kasigi kuru mayayi buyuk bir su bardaginda karistirip mayalanmasi icin 15 dakika bekletin
  • 2 su bardagi unun ortasini havuz gibi acip maya, yag, tuz ve 1.5 su bardagi ilik sutu ilave edip yogurmaya baslayin.  Yavas yavas geri kalan unu da ilave edin.  3 bardak un benim hamuruma yetti.  Hamur yumusak biraz ele yapisir gibi olmali.  Uzerini strec ile kapatip 15 dakika dinlendirin.
  • Hamuru 8 esit parcaya ayirip toplar yapin ve uzerine strec tekrar kapatip 1-2 saat daha dinlendirin.  
  • Ic malzemelerini listedeki butun malzemeleri bir kapta karistirarak hazirlayin.  Asagidaki resimde gorebilirsiniz.
  • Eger buyuk pideler yapip servisi keserek yapmak istiyorsaniz, her top ile bir pide yapin.  Eger daha kucuk kisi basina servis yapmak istiyorsaniz, toplarinizi ikiye bolerek pideler yapabilirsiniz
  • Merdane ile hamurunuzu oval sekilde acin.  Icerisine kenarlarindan uzerine cevrilecek sekilde bos birakip icini yerlestirin.  Kenarlari icin uzerine cevirerek kayik seklini verin (resimdeki gibi)
  • Kagit serilip unlanmis tepsiye pidelerinizi dizin
  • Firininizi 200 dereceye isitin.  Uzerleri kizarincaya kadar pisirin.  Firininiza gore 20 ile 30 dakika arasi.

Saturday, July 7, 2012

ITALYAN YEMEGI: VEJETERYAN LAZANYA

Son gunlerde yaptigimiz Dukan dietinde oldugumuzdan (yani bol proteinli ve de ziyadeten et yemek gerektiriyor) bir et bikkinligina ugradik.  Bugun birakip ozledigimiz lazanyayi vejeteryan olarak pisirdik. Suzme peynir (cottage cheese) oldugundan kalorisi de uygun (porsiyon basi 350 kalori).  Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum cunki yapilisi da cok kolay.  Makarnasi ve sebzeleri cigden koyuluyor.  Yaninda sarimsakli ekmek ve yesil salata ile harika ve hafif bir aksam yemegi oluyor.


3 su bardagi domatesli makarna sosu
(Ben Classico Spicy Tomato red pepper kullandim.  Icerisinde azicik aci oldugundan cok guzel oldu.  1 sise sos 650 ml idi ve ben hepsini kullandim)
2 su bardagi suzme peynir (cottage cheese)
1/2 su bardagi kasar peyniri (rendelenmis)  
1 su bardagi pizza peyniri (mozzarella cheese)
9 lazanya makarnasi
4 su bardagi ince kesilmis cig sebze
(Ben ispanak, mantar, ve brokoli kullandim)
Gerekirse biraz (1/2 su bardagi) kaynar su
  • Firini 205 dereceye isitin
  • Buyuk borcami icine yapismamasi icin spreyleyin veya yaglayin
  • Suzme peynir ve rendelenmis kasar peynirini karistirin
  • 3 lazanya makarnasini borcama yan yana dizin.  Lazanya makarnasini bastan pisirmeye gerek yok hatta normalde pisirilmesi gerekenlerden dahi ise.
  • Uzerlerini 1 su bardagi sos ile kaplayin
  • Peynir karisiminin 1/3unu, sebzelerin cigden 1/3unu, pizza peynirinin 1/3 unu ust uste makarnanizin uzerine yerlestirin
  • Ayni sekilde 2 kez daha tekrar edin
  • Gerekire biraz (1/2 su bardagi) kaynar su ekleyin
  • Uzerini folyo ile sikica kapatin
  • Firinda 1 saat pisirin
  • Firindan ciktikdan sonra 15 dakika beklettikden sonra servis yapin
  • 8 porsiyon ve porsiyon basi 350 kalori