Monday, August 27, 2012

JAPON YEMEGI SUSHI

Sushiyi Emel arkadasimin sitesinde gordukden sonra bende denemeye karar verdim.  Bugune kadar hep hazir alidik ama bundan sonra evde yapilacak cunki cok guzel oldugu gibi temizliginden dolayi da icimize sindi.  Ben 3 degisik ic ile yaptim bu sefer.  Ton balikli, yengecli ve karidesli.

Sushi Yosunu (Nori yosunu)
1/2 su bardagi Pirinc
Tuz
2 corba kasigi Pirinc sirkesi

Ton balikli ic icin:
Konserve ton baliginin suyunu suzun.  1 veya 2 corba kasigi mayonez ile karistirin.  Biraz aci istiyorsaniz ki guzel oluyor icerisine kirmizi biber ve wasabi sosu ekleyin. 
Sebzeleri: rendelenmis havuc, ince julien kesilmis salatalik ve ince kesilmis Avokado

Yengecli ic icin (Kalifornia roll):
Yengec bacagini incecik dograyip 1 veya 2 corba kasigi mayonez ile karistirin
Susam (pirincin uzerine serpmek icin)
Ince julien kiyilmis salatalik

Karidesli ic icin:
Karideslerin kuyruklarini cikartip incecik kiyin
Ezilmis avokado ile karistirin.  Arzuya gore wasabi sosundan biraz ekleyin
  • Kullanilan pirinc kisa beyaz olan sushi pirinci olmali.  Pirinci yikayip suzun ve 20 dakika dinlendirdikden sonra normal paketinde yazdigi gibi biraz tuz ile pisirip sogumaya birakin
  • Pirince sirkeyi ekleniyin.  Sirkenin aslinda tadi ici hicbir katkisi yok ama pirinclerin biraz parlamasini sagliyor.
  • Yosunu masaya serin.  Pirlayan tarafi altta kalmasi gerekiyor.  Yani cizgileri size yatay olarak gorunmeli.  4 - 5 corba kasigi pirinci yosuna serin ama ucunda 1 cm kadar bos olmali ki sarildigi zaman son tarafi guzelce yapissin. 
  • Yosunun bir tarafina arzu ettiginiz icden koyun ve odun seklinde sarin. 
  • Istediginiz buyuklukde kesin
  • 2-3 saat buz dolabinda dinlendirdikden sonra soya sos ve wasabi ile servis yapin

Friday, August 10, 2012

SOBIYET

Ramazan bayrami yaklasiyor.  Bilhassa Turkiyede yasanlar icin hareketli ve guzel bu donemde ne tatli servis yapsam dusuncesi baslamistir herhalde.  Size onerim Sobiyet.  Kuru baklava kivaminda kitir kitir.  Cok fazla surup olmadigindan sicak bayramlar icin ideal cunki hafif.  Buzlukda uzun zaman saklanabildiginden dolayi onceden yapilip bayramda servis yapilabilir.  Soguk olunca tadi cok daha guzel oldugundan buzlari cozuldukden sonra servis zamanina kadar buz dolabinda bekletmenizi tavsiye ediyorum.  En guzel bayramlarin sizlerin olmasi dilegi ile sevgiler.


1 Paket hazir baklava hamuru (Kanada da yasayanlar icin Krinos unkini tavsiye ediyorum)
Dovulmus ve tuzsuz antep fistigi
1 su bardagi tuzsuz tereyagi

Ici:
1.5 su bardagi sut
4 corba kasigi irmik

Surubu:
2 su bardagi seker
1.5 su bardagi su
1 corba kasigi limon suyu
  • Ilk once icini hazirlayin. 1.5 su bardagi sutu 4 corba kasigi irmik ile koyulasincaya kadar pisirin ve sogumaya birakin. Dikkatinizi cekiyorum seker yok.
  • Kullanacaginiz tepsiye bolca tereyagi surun.
  • Yufkayi paketinden cikartin ve ortasindan acin.  Tabii ki kutudan cikartdiginiz butun yufkalar ust uste olacak.  Butun katlari ile seritler halinde kesin.
  • Her seritden 5 er tane kare kesin.
  • Her karenin icerisine 1 tatli  kasik irmik, ve 1 tatli kasik dovulmus antep fistigi koyup ucgen seklinde kapatin ve tepsiye dizin.
  • 1 paketden 35 tane Sobiyet cikiyor.
  • Yagi eritip sobiyetlerin uzerine once firca ile surun (ki hepsinin uzeri yaglanmis olsun). Geri kalan yagi da uzerine dokun.  Yagin hepsini kullanin
  • Firninizi 180 dereceye isitin
  • Sobiyetleri firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirin. 45 dakika kadar.
  • Sobiyetler firina atinca surubu baslatin. Seker ve suyu karistirin ve yuksek atesde kaynamasini bekleyin. Kaynamaya baslayinca limon suyunu ekleyip isiyi yariya indirin. Tam 20 dakika kaynatip ocakdan alin.
  • Sobiyetler firindan cikinca surubu uzerine dokun.
  • Sobiyetler de surup da sicak olacak ama kaynar degil.  Surubu sobiyetlere iyice yedirmeye calisin.  Ornegin tepsinizi dondure dondure sobiyetlerin hepsine gelmesini saglayin ve surubu cekinmesini bekleyin (15 dakika).
  • Sonra tepsiden tabaga alip buz dolabinda sogutun. 
  • Eger 1 hafta oncesinde yapmissaniz ve buzlukda bekletmek istiyorsaniz birbirlerine yapismamalari icin ilk once tek sira olarak dondurun.  Dondukdan sonra ust uste dizebilirsiniz. Hava almayan bir kaba alip buzlukda saklayin.  Servis yapmadan 1 veya 2 saat once buzlukdan cikartmaniz buzlarin cozulmesi icin yeterli.
  • Servis yapmadan evvel uzerlerine dovulmus antep fistigi serpin.
  • Afiyet olsun