Tuesday, November 27, 2012

KIRMIZI KADIFE KURABIYESI VE CILEKDEN NOEL BABALAR

Ingilizceden direct tercumesi Kirmizi Kadife kurabiyesi yani Red Velvet cookies.  Originali 2. dunya savasi zamanlarinda yiyecek kisitlamasi oldugundan haslanmis salgam kullandiklarindan rengi kirmizi olmus.  Kakao ve krem peynirden dolayi da kadife gibi yumusak oldugu icin adi kirmizi kadife olmus.  Daha sonralari salgam birakilmis ve icerisine kirmizi yemek boyasi dokulerek kirmizi rengi muhafaza edilmis.  Normalede kek olarak yapimi meshurdur.  Peynirli kremasida arasina ve uzerine surulur.  Biz kolay olsun diye hazir kek unu ile yaptik ve tarifi yaptigimiz gibi yaziyorum.  Herhangi bir pasta hamurunun icerisine kirmizi yemek boyasi eklenerek de yapilabilir.  Yaparken tek sikayetimiz peyniri pasta hamurunun icerisine yerlestirmek oldu ki o da kucuk kurabiyeler yapmaya calistigimizdan dolayi idi cunki buyuk olarak yaptiklarimiz cok kolay oldu.  Kurabiye kaplarinda yapilirsa daha kolay olacagini dusunuyorum.  Peynirin bir kismini da cilekden noel baba icin ayirdik. Gerci onlar biraz yamuk yilik oldular ama yine de cok sirindiler.  Tadlari da cok hostu. 




1 kutu box red velvet kek unu (Biz Duncan Hines marka kullandik)

2 corba kasigi un
2 yumurta
1/2 su bardagi siviyag
1 tatli kasigi vanilla extract

Peynir ici:
116 gr. tuzsuz krem peynir (4 oz cream cheese), oda sicakliginda
2 su bardagi pudra sekeri
1 tatli kasigi vanilla esansi (vanilla extract)

Uzeri icin:
1 1/2 su bardagi beyaz cikolata damlalari, eritilmis

10 tane oldukca buyuk biskuvi oluyor. 
Daha kucuk yapabilirsiniz ama disindaki kek hamurunun peyniri iyice kaplamasi zor oluyor o zaman

  • Kek unu ve normal unu buyukce bir kapta karistin. 
  • Mixer ile yumurta, yag, vanilya esansini cirptikdan sonra un karisimini yavas yavas ekleyin ve yumusak bir hamur elde edin.  Yagli bir gorunumu olacak.  Uzerini strec ile kapatip buz dolabinda en az 2 saat bekletin.
  • Peynir icini hazirlamak icin yine mixer kullanin.  Peynir, pudra sekeri ve vanilla esansi iyice karistirin.  Kasik ile 10 esit top yapip bir yagli kagidin uzerine dizin.  10 tane diyorum cunki 10 kurabiye yapacagiz.  Eger kucuk kurabiyeler yapmak istiyorsaniz, kurabiye sayisina gore olmali.  Yagli kagit uzerine dizdiginiz peynirleri kagitla birlikde bir tabaga alip buzluga kaldirin.  En az 2 saat buzlukda bekletin. 
  • Firini 180 dereceye isitin
  • Tebsinizi kagit ile kaplayin. 
  • Buz dolabindaki hamuru 10 esit parcalara bolun.  Her parcayi elinizde duzlestirin.  Icerisine penir koyup etrafini hamur ile kapatin.  Elinizle uzerine birazcik basip yassilastirin ama dikkatli olarak ki patlamasin.  Hamurunuz bitinceye kadar ayni islemi tekrar edin
  • Kurabiyeleri tepsinize dizin.  Buradaki onemli nokta kurabiyelerinizin arasinin bayagi acik olmasi cunki piserken cok yayiliyorlar.  Birbirlerine yapismamasi icin tepsinize 3 veya 4 taneden fazla koymayin (tabiiki buyuk olarak yapiyorsaniz)
  • 11 ile 13 dakika arasi pisirin ve sogumaya birakin
  • Beyaz cikolatayi mikrodalgada veya kaynayan su uzerinde eritin ve kurabiyelerinizin uzerine dekorasyon olarak dokun.
Note: Biz peynir icinin bir kismini cilekli noel babalar icin ayirdik cunki denemek istiyorduk.  Onu anlatmiyorum cunki resime baktiginiz zaman nasil yapildigi anlasiliyor.

Tuesday, November 20, 2012

LORLU PIRAMIT KEK

Bu kekin herkes tarafindan bilindigi ve yapildigini dusunuyorum cunki cok bloglarda gordum.  Birkac hafta evvel arkadasima giderken yaptigimda resmini cektim.  Puf noktasi bir gun evvelinden yapilmasi gerekiyor.  Yapimi cok kolay ve cabuk.  Bilhassa benim gibi hazir cikolata sosu kullaniyorsaniz.

1 yumurta
1/2 kg (500 gr). lor peyniri (ben Kanadada Riccota peyniri kullandim)
Petibor biskuvi (ben Kanada da Social tea biskuvi kullandim)
1 su bardagi pudra sekeri
1 paket vanilya
2 adet muz
100 gr. eritilmis ve sogutulmus tuzsuz tereyagi
1.5 su bardagi soguk sut
Cikolata sosu (ben Nestlenin dondurma uzerine dokulen hazir cikolata surubu kullandim)
  • Icinin kremasi icin, yumurta, lor peyniri, pudra sekeri, tereyagi, vanilyayi rondo ile iyice cirpin
  • Aluminyum folyoyu buyuk bir dikdortgen olarak masaya serin ve uzerine strec filmi yayin
  • Uzerine kremanin 1/3unu pastanizin eni ve boyunu kaplayacak sekilde strec filmin uzerine serin
  • Biskuvileri once soguk sute batirin ve kremanin uzerine yerlestirin.  Turkiyedeki petibor biskuviler buradakilerden daha buyuk.  Galiba 3 enine 6 boyuna yeterli.  Buradakiler daha kucuk oldugundan ben 3 enine 8 boyuna kullandim.  Bir de 2 degisik boyutta biskuvilerim oldugundan disina buyuklerini ama icine daha kucuk boyutlarda olanlari kullandim.  Boylesine ucgenin izeri tam birlesti.  Ben 2 kat yaptim ki yeterli buldum ancak 3 kat da olabilir.
  • Biskuvi ve kremayi bir kat daha ayni sekilde tekrar edin
  • Muzlari taban kisminin uzerine yerlestirin
  • Strec filmin yardimi ile yanlarini kaldirip ucgen haline getirin
  • Aluminum uzerine guzelce sarip buzlukda 1 gece bekletin
  • Servis yapmadan 1 saat once buzlukdan cikartin
  • Uzerine cikolata sosunu dokun.  Arzu ederseniz seker veya toz halindeki antep fistigi ile susleyebilirsiniz.