Sunday, March 31, 2013

ISPANAKLI, PEYNIRLI MAKARNA

Tarihi gecmek uzere tuzsuz peyniri dolapda gorunce hemen bu tarif aklima geldi.  Bir Italyan yemegi.  Ziti denilen kucuk duduk makarna ile yapiliyor.  Icerisinde tuzsuz bizim cokelege benzeyen cottage cheese peyniri ile yapildigi icin kalorisi biraz daha az.  Etsiz oldugundan da vejeteryanlar icin ideal bir tarif.  Bizim ev et oburu.  Fazla et sagliga zararli biliyorsunuz.  Onun icin bu tip tarifleri seviyorum.  Ben genelde sarimsakli ekmek ve salata ile servis yapiyorum ve onun icin de biraz sulu olmasini tercih ediyorum.  Bu bir damak tadi meselesi bazi arkadaslarim kuru olmasini tercih ediyorlar.


2 su bardagi makarna
1 demet ispanak (1/2 kg)
1 su bardagi mantar
2 dis sarimsak
1 orta boy sogan
2 corba kasigi sivi yag
1 su bardagi tuzsuz peynir (cottage cheese)
1 su bardagi pizza peyniri
1 buyuk kutu konserve dogranmis domates
1 corba kasigi kekik
tuz, karabibler
  • Ispanagi yikayip yapraklarini ayiriyorsunuz.  1 demet gozunuze cok gorunebilir ama degil cunki ispanak piserken kuculuyor.
  • Mantarlari temizleyip kucuk parcalara ayiriyorsunuz
  • 1 orta boy sogani ve sarimsagi ince dogruyorsunuz
  • Sogan, sarimsak, ispanak ve mantari 2 corba kasigi yagda kavuruyorsunuz.  Yemeginizi sulu sevmiyorsaniz, suyunu suzebilirsiniz.  Ben bu yemegi sarimsakli ekmek ile servis yapiyorum.  Sulu olunca ekmekleri suyuna batiriyoruz ve hosumuza gidiyor.
  • Makarnayi guzelce tuzlu suda haslayip suyunu suzuyorsunuz
  • Sebzelerinizi makarna ile harmanliyorsunuz
  • Tuzsuz peyniri, domates sosunu, kekik, tuz ve karabiberi de ekleyip bir kez daha harmanliyorsunuz
  • Borcami guzelce altina yapismamasi icin sprayliyorsunuz
  • Makarna karisimini borcama dokup uzerine 1 su bardagi peyniri serpistiriyorsunuz
  • 180ye isitilmis firinda 45-50 dakika (peynir eriyip uzeri biraz kizarincaya kadar) pisiriyorsunuz
  • Sarimsakli ekmek ve salata ile servis yapiyorsunuz

Wednesday, March 27, 2013

ANADOLU HALK OYUNCULARI

Hafta sonunda Anadolu halk oyuncularinin destek gunune katildim.  Bu halk grup 32 sene evvel bizim evin bodrum katinda kuruldu.  Bende kurucularindan bir tanesiyim.  O zamanlar Kanada da Turk toplumu oldukca kucuktu.  Bu halk grubu bizlere guzel bir eglence, kulturumuzu yasatma ve birbirimizle tanisma ve dayanisma sebebi oldu.  Her hafta sonu calismak icin bulusurduk.  Anneler borek, corek yapip getirir.  Bizler calisirken onlar sohbet ederlerdi.  Kostumlerimiz yoktu.  Alacak paramizda.  Ilk kostumler anneler tarafindan dikildi.  Sonra paralar toplandi ve Turkiyeden getirildi.  Amacimiz yabancilara Turkiyemizi tanitmakti.  1982 yilinda katildigimiz ilk uluslar arasi yarismada 2. oldugumuz zaman ne sevinmistik. Kolay mi her sene kazanan Ukranya veya Italyan gruplarini yenmistik!.  Cogunlukda olduklarindan sahneye ordu gibi kalabalik ciktiklari gibi rengarek kostumleri ve canli muzikleri vardi.  Resmen goz kamastirirlardi.  Ilk defa bir baska ulke Turkiye almisti odulu onlarin elinden.  Radyo reportajlarini falan hic kacirmadan tadini cikartmistik o sene. 

O zamanlari hatirlarsaniz Ermeni sorunu buyuktu.  Elcilerimizi vuruyorlardi yurt disinda. Bizleri vurmasalarda her acik hava gosterilerimizde veya alisveris merkezlerinde yaptigimiz gosterilerde mutlaka sorun olurlardi.  Domates veya yumurta attiklarinda erkek oyuncular (bazen kiz oyunculada) dayanamaz onlari kovalardi. O aralarda babamlar ilk Turk camisini kurdular.  Tabii ibadet, cenaze gibi cok onemli seyler icin toplumumuz icin onemli bir eksik idi.  Cami yine buyuk dayanisma ile kuruldu.  Para yardimi yapamayan emegini verdi.   Diyanet bakanligina bas vuruldu ve camiye hoca bile getirildi.  Simdi bu cami bu canla basla ugrasip yapanlar tarafindan neden kullanilmaz oldu ne siz sorun, ne ben soyliyeyim.

Ben evlendikden sonra hem is, hem ev yetisemedim ve toplumdan ayrildim.  Bayramdan bayrama veya partilere ancak gidebiliyordum.  Kardesim folklore uzun zaman devam etti benden sonra.  Kizlarim da  biraz katildilar ama tabii simdi onlar da buyudu ve kendi hayatlari var.  Her ne kadar klup devam ediyor olsa da bugun, ilk baslatan grup bayagi azalmis durumda.  Bazi arkadaslarimiz vefat etti, bazilari tasindi ama burada olanlarla arkadaslik, dostluklar esler ve cocuklar da katilmis olarak ailece halen devam ediyor.   O eski gunleri dusununce hey gidi gunler demeden edemiyor insan.  Turk toplumumuz simdi cook buyuk.  Simdi katildigim toplantilarda tanidik yuz zor buluyorum.  Ayni dayanisma, iyi niyet de azalmis gibi.  Kimbilir belki bana oyle geliyordur uzun zamandir uzak kaldigim icin.  Asagidaki resimler o eski gunlerden hatira.  Bakalim bu resimlerde beni bulabilecekmisiniz.

Sunday, March 24, 2013

MONTREAL VE PIRASALI PATATES CORBASI

Montreal sehri ile pirasali patates corbasi ne alaka....  Ilk evlilik senelerimizde esimle Quebec eyaletinde bir kis karnavalina gitmistik.  Buz heykelleri sergisini gezerken cok usuyup gordugumuz ufacik bir restorantda isinmak icin ictigimiz bu corba hosumuza gitmisti.  Restorantda fazla kalabalik olmadigindan sahibi ile sohbet etmek firsatini bulmustuk.   O bize bu corbanin bir Fransiz corbasi oldugunu ve yazlari soguk, kislari sicak olarak servis yapildigini anlatmisti.  Soguk olarak icmeyi denedim ama tavsiye etmiyorum.  Sicak harika.   Gecen hafta bir is toplantisi icin 1 gunlugune Montreala gittigimde hatiralarim canlandi ve o zamandan hatira olan bu tarifi yayinlamamis oldugumu fark ettim.  Toplanti odasinin penceresinden cektigim resimle pirasali patates corbasi tarifi...





3 orta boy pirasa
1 orta boy sogan
3 corba kasigi tereyagi
4 orta boy patates
4 su bardagi tavuk suyu
1 tavuk bulyon
1 veya 2 su bardagi sut veya krem
tuz, karabiber
Uzerine sus icin cayv (ben kullanmadim)
  • Pirasayi yikayip sadece beyaz kisimlarini kullanmak uzere ince dogruyorsunuz

  • Sogani soyup ince dogruyorsunuz
  • Patatesleri soyup, yikayip ince dogrusyorsunuz
  • Sogan ve pirasayi tereyaginda kavurup biraz yumusatiyorsunuz
  • Butun sebzeleri, tavuk suyu ve bulyonu buyuk bir tencereye koyup sebzeler pisinceye kadar kisik ateste pisiriyorsunuz
  • Krema olmasi icin el blenderi kullaniyorsunuz
  • Krema tuz ve karabiberini ekleyip servis yapiyorsunuz
Not: Tarif sadece beyaz taraflarinin kullanilmasini istiyor ama ben yesillerini de kullaniyorum bazen.  Rengi yesil oluyor ve biraz daha koyu ve lifli bir corba oluyor.  Biz seviyoruz. 

Sunday, March 3, 2013

DIL BALIGI (FILET OF SOLE)

Dil baligi citiri ile buzluklarda satiliyor. Citir dedigim bildiginiz ekmek kiriklarina bulanip kizartilarak yapilmis hali.  Buzlu hali ile atiyorsunuz firina ve 25 dakikada hazir.  Kolay olmasin kolay da kalorisi bol.  Bu hafta sonunda balik reyonunda taze gorunce diyetim icin firinda yapmak niyeti ile hemen aldim.  Taze dil baliginin en guzel tarafi rahatlikla rulo yapilabilmesi.   Arzuya gore icerisine birseyler koyulup dolmasini yapilabilirsiniz.  Mesela peynir ve aparaguslu olabilir veya ispanak ve peynirli.  Dolmasinin tarifini resimlemeyi unutmadigim ve de diyetten sonraki bir gune birakiyorum.  Bu seferki tarifim en sihhatli ve basit mi basit olani.  15 dakikada pisiyor.  Yanina bir salata, yemeginiz hazir.  Tadi nefis, kalorisi az.  Daha ne olsun!


 
Dil baligi (fileto edilmis)
Zeytinyagi (1 fileto icin, 2 corba kasigi: 1 corba kasigi icine ve 1 corba kasigi uzerine)
Limon suyu (1 corba kasigi, 1 fileto icin)
Tuz
Balik baharati (burada hazir satiliyor ama icerisinde bulunanlar: sarimsak tozu, kurutulmus dereotu, karabiber)
  • Baligi yikayip hazirliyorsunuz
  • Tepsinizi pisirme kagidi ile kapliyorsunuz (ki temizlemesi kolay olsun diye)
  • Her filetonun uzerine 1 corba kasigi zeytinyagi ve 1 corba kasigi limon suyu suruyorsunuz
  • Uzerine tuz ve baharati serpistirdikden sonra rulo yapip kurdan ile tutturuyorsunuz (bu halinin resmi en altta)
  • Her rulonun uzerine 1 corba kasigi zeytinyati ve arzunuza gore balik baharati serpistiriyorsunuz
  • Firininizi 204 dereceye hazirliyorsunuz
  • 15 dakika pisiriyorsunuz.  Ben 10 dakika sonra tepsiye cikan suyu ve zeytinyagindan biraz alip uzerlerine suruyorum yumusakligini korusun diye ve kontrol icin.  Baliginizin inceligine gore 10 dakikada pismis de olabilir.
  • Firindan ciktikdan sonra kurdanlari cikartip servis yapiyorsunuz.
  • Yaninda Cesar salatasi harika oluyor.