Friday, February 28, 2014

IMPARATOR BISKUVISI

Bu biskuviyi yilbasi icin eltim yapip getirmisti. Kendisi Ingiliz ve yemek pisirme konusunda ise pek becerili degildir (ki normal cunki Ingiliz sofrasi bizimki kadar zengil degil tabii ki).  Ancak bu sene yaptigi imparator biskuvileri harika olmustu. Tabiiki hepimiz "tatli yapma kurslarina mi basladin yoksa" diyerek takildik.  

Biskuvinin adinin nereden geldigini merak ettim.  Hani bizde vardir ya hunkar begendi veya imam bayildi gibi isimler.  Bunun da imparatorla falan bir ilginc bir hikayesi olabilecegini dusunmustum ancak oyle bir hikaye bulamadim.  Tek ogrendigim sey 1. dunya savasina kadar Alman biskuvisi diye bilinirmis.  Daha sonra Iskoclar sekerini cogaltip bu tarife ulasmislar ve ondan sonra da Ingilizler ismini degistirip Imparator biskuvisi demiler.  Ayni tip biskuvilerden Kuzey Irlanda ve Belcikada da varmis.  Eltim frambuaz marmelati ile yapmisti ama her turlu marmelat ile yapilabilir diye dusunuyorum.  

Bende bugun hafta sonunda arkadasima giderken goturmek icin yaptim ancak kendiminkinin tadina henuz bakmadim.  Umarim eltiminki kadar guzel olmustur.
  


1/2 su bardagi tuzsuz tereyagi (oda sicakliginda)
1/2 su bardagi seker
1 yumurta
2 su bardagi elenmis un
1 tatli kasigi vanilla
1/2 su bardagi franbuaz marmelati
konserve (maraskino) kiraz

Uzerine
1 su bardagi pudra sekeri
1.5 corba kasigi sut
vanilla veya badem esansi

11 ile 22 biskuvi cikiyor (buyuklugune bagli)

  • Firini 180 dereceye isitiyorsunuz
  • Buyuk bir kapta tereyagi ve seker ve vanillayi krem haline gelinceye kadar karistiriyorsunuz
  • Yumurtayi cirpip ekliyorsunuz
  • Unu yavas yavas ekleyip ele yapismayan bir hamur elde ediyorsunuz
  • Unlanmis bir zeminde hamurunuzu 1/2 cm kalinliginda aciyorsunuz
  • Yuvarlak bir kalip veya bardak ile kesiyorsunuz 
  • Firinda 8 ile 10 dakika arasinda pisiriyorsunuz 
  • Firindan ciktikdan sonra iyice soguyuncaya kadar birakiyorsunuz
  • Iki buskuvi arasina 1 tatli kasigi marmelat koyup sandovic gibi kapatiyorsunuz ve butun biskuvilerinizi bu sekilde hazirliyorsunuz
  • Diger tarafta orta boy bir kap icerisinde sut ve pudra sekerini karisirarak uzerinin beyaz kremasini hazirliyorsunuz
  • Biskuvilerin uzerini krema ile kapliyorsunuz
  • Konserve kirazlari ikiye kesiyorsunuz ve biskuvilerin uzerlerindeki krema daha yas iken yarim kiraz ile susluyorsunuz. 


Tuesday, February 4, 2014

NOHUTLU KUSKUS

Bu degisik tarifi gecen senenin takviminde gordum.  Hangi ulkenin yemegi oldugunu bilmiyorum ancak icerisinde hem nohut, kuskus ve tarcin olduguna bakilirsa Israil, Afganistan, veya Iran gibi Arap ulkelerinin birinden oldugunu tahmin ediyorum.  Vejeteryan arkadaslarimiz icin ideal.  Icerisinde kabak olmasi da ilginc.  En guzel tarafi da pratikligi cunki nohut falan konserveden ekleniyor.  Taze feslegen evde olmadigi icin ben sadece uzerine kuru feslegen serpistirdim.  Birde aci biberini kullanmadim. Biz cok begendik ve severek yedik.  Denemenizi tavsiye ediyorum.

2 corba kasigi zeytinyagi
1 orta boy sogan
3 dis sarimsak
1 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi tarcin
1 tutam aci antep biberi (ben kullanmadim)
1 paket (400 gr) bal kabagi (squash)
1 buyuk kutu (796 ml) konserve kiyilmis domates
1/2 su bardagi sebze suyu (bulyon ile yapilabilir)
1 kutu konserve (540 ml) nohut (suyu suzulmus)
3/4 su bardagi kalin kuskus
1/4 tatli kasigi tuz
1 tutam karabiber
1/4 su bardagi ince kiyilmis feslegen
  • Buyukce bir tencerede, orta atesde, sogan ve sarimsagi zeytinyaginda biraz yumusayincaya kadar kavurun.  Icerisine kimyon, tarcin ve aci biberinizi ekleyip guzelce karistirin.  Kabagi da ekleyip 1 dakika kadar kavurun
  • Domates, sebze suyu ekleyip kapagini kapatin ve kabaklar azicik yumusamaya baslayincaya kadar pisirin (15 dakika kadar aldi bizde)
  • Suyu suzulmus ve soguk sudan gecirilmis nohutu, kuskusu, tuz ve karabiberini ekleyin.  5-10 dakika daha kuskuslar pisinceye kadar pisirin.  
  • Uzerini kapatip 5 dakika beklettikden sonra feslegeni ekleyin ve servis tabaginiza alip feslegen ile susleyebilirsiniz
  • Afiyet olsun