Sunday, March 23, 2014

YULAF EZMELI ELMA TATLISI

Bu tatli esimin hicbir sekilde hayir demeyecek kadar sevdigi tatlidir.  Evdeki elmalar burusmaya basladigi zaman onlari degerlendirmenin en guzel yontemi.  Eksi elmalardan daha guzel oluyor ama her elma ile yapilabiliyor.  Bu tarif 4 kisilik.  En buyuk sirri tatli sicak olarak servis yapilmali ve yaninda mutlaka dondurma olmali.  Afiyet olsun.


2.5 su bardagi soyulup dogranmis elma
2 veya 3 corba kasigi seker.  Elmalarin eksiligine gore.  Tatli elmalar icin 2 eksiler icin 3 kasik
1 tatli kasigi tarcin
2 corba kasigi su

Uzeri icin
2 corba kasigi tereyagi (oda sicakliginda)
2 corba kasigi esmer seker
4 corba kasigi yulaf ezmesi
2 corba kasigi un

  • Elmalarinizi soyup kucuk dogruyorsunuz
  • Elmalarin uzerine seker, tarcin ve suyu ilave edip 5 dakika pisiriyorsunuz
  • Uzeri icin yazili butun malzemeleri karisitirip putur putur (kucuk kiriklar) elde ediyorsunuz. Bunlar uzerindeki citir oluyor
  • Elmalari borcam aktariyorsunuz.  Uzerine hazirladiginiz yulaf ezmeli citir ile kapliyorsunuz
  • Firininizi 190 derece celcius (veya 375 fahrenheit) isitiyorsunuz
  • Firinda 20 dakika (veya uzerindeki citir kizarincaya kadar) pisiriyorsunuz
  • Sicak olarak yaninda dondurma ile servis yapiyorsunuz

Tuesday, March 18, 2014

KLASIK PORTAKALLI KEK

Bu portakalli kek tarifi cocuklugumdan kalma.  Kahvalti veya aksam cayinin yaninda harika.  Icerisinde ahim sahim birseyler yok.  Ancak tam damak tadi.  Uzerine cikolata sosunun da cok yakisiyor aslinda ama kaloriden biraz kar etmek icin ben uzerine biraz pudra sekeri doktum.  Cok severek yendi ve hemen de bitti.  

3 yumurta
1 su bardagi toz seker
1 paket vanilya
3 yemek kasigi yogurt
1 buyuk portakal (kabugu rendelenecek ve suyu cikartilacak)
1/2 su bardagi ceviz
1.5 tatli kasigi kabartma tozu
2 su bardagi un
1/4 su bardagi sivi yag
Uzerine: cikolata sosu veya pudra sekeri

  • 1 buyuk portkali yikayip kabuklarini rendenin kalin tarafi ile rendeleyip hazirliyorsunuz.  En alta resmini ekledim
  • Portakalin suyunu cikartip hazirliyorsunuz
  • Cevizi robottan geciriyorsunuz.  Azicik dise gelir sekilde olunca daha guzel oluyor
  • Yumurta ve sekeri rengi biraz beyazlayincaya kadar cirpin
  • Un haric butun malzemeleri ekleyip cirpmaya devam edin
  • Unu azar azar ilave edin.
  • 170 derece firinda 40 - 45 dakika arasi pisirin.  Pistigini anlamak icin icerisine bir bicak batirip cikarttiginizda bicak temiz olarak cikmali
  • Afiyet olsun