isteataturk.com

Sunday, June 27, 2010

ASURE

Asurenin Nuhun gemisinden geldigi soylenir.  Selin son gunlerinde erzak azalmis.  Artan butun malzemeler bir tencereye konularak Asure pisirilmis.  Bilmem bilirmisiniz. Eskiden Asure ayinda bereketin ve bollugun senligi olarak her evde Asure pisirilip dagitilirmis.

Bu tarif cok ama cok fazla asure yapiyor.  Yarim tarif yapmanizi oneriyorum.  Ben yarim vermedim tarifi cunki kivam super.



2.5 su bardagi bugday
1 su bardagi nohut
1 su bardagi kuru fasulye (beyaz)
1/2 su bardagi pirinc
100 gr. (Yaklasik 20 tane) kuru kayisi (ince kiyilmis)
100 gr. (Yaklasik 12 tane) kuru incir (ince kiyilmis)
150 gr kuru uzum
3 su bardagi seker
2 portakalin kabugu (yikanip rendelenmis)
1/4 su bardagi gul suyu
Arzuya gore haslanip kabugu soyulmus kestane (kaselerin dibi icin)
Uzerine: hindistan cevizi, nar taneleri, tarcin, ceviz ici
  • Asure aslinda zor degil ama bir gece evvelinden baslanmasi gerekdiriyor.
  • Once bugdayi tencereye koyup, uzerini 4 parmak kadar gececek kadar su ile bir kaynatip, altini kapatin ve bir gece (8-9 saat) dinlendirin.
  • Nohut ve fasulyeyi birlestirip ayni bugday gibi uzerini 4 parmak gececek kadar su ile kaynatip, altini kapatin ve bir gece dinlendirin.
  • Ertesi sabah once bugdayi tekrar orta ateste iyice yumusayincaya kadar pisirin.  Bu 3 saat falan suruyor.  Son 20 dakika kala, icerisine pirincleri ekleyin.  Suyu azalirsa su ilave etmeyi unutmayin yanmasin.
  • Fasulye ve nohutun suyunu degistirip onlarida orta atesde yumusayincaya kadar pisirin.  Bu da 2.5 saat kadar suruyor.  Suyu azalinca su ilave etmeyi unutmayin.
  • Kayisi, Inciri yikayip kucuk dograyin.  Portakallari yikayip arzuya gore kabuklarini ince kiyabilirsiniz veya rendeleyebilirsiniz
  • Fasulye, nohut ve bugdayi ayni tencereye alip 10-15 dakika kadar daha orta hararetli ocakda pisirin.
  • En son olarak seker, kayisi, incir, gul suyu, kuru uzumu, portakal kabuklarini ekleyin ve sadece bir tasim daha kaynatip ocakdan alin.  Arzuya gore bu asamada vanilla da ekleyebilirsiniz.
  • Asure bekledikce koyulasir.  O zaman kaynar su ilave ederek arzu ettiginiz kivama getirebilirsiniz.
  • Istediginiz sekilde geri kalan malzemelerle susleyebilirsiniz.  Ornegin, en altina daha evvelden pisirilmis ve soyulmus kestane ve uzerine asure dokebilirsiniz.  Ben asurede kestaneyi sevmiyorum.
  • Uzerine hindistan cevizi, ceviz, tarcin ve nane taneleri koyarak susleyebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment