Saturday, July 13, 2013

IRMIK HELVASI

Irmik helvasinin puf noktasi yag oraninin yuksek tutulmasi ve devamli karistirarark kavurmasi.  Bizim buralardaki irmikler un kadar ince.  Tabiiki kalin irmik daha degerli ama olmayinca idare etmek gerekiyor.  Ilk irmik helvasi yapisim.  Cok guzel oldu.  Olculere tam olarak uyarak yaptim ve damak tadimiza gore oldu.  Tek sikayetim 4 kisilik aile icin cok fazla.  Tarif 8 kisilik oldugunu yaziyor ama bana sorarsaniz o hesaba gore de fazla ama buna sebep irmigin cok ince olusu da olabilir.   

1 su bardagi tuzsuz tereyagi
2 su bardagi irmik
1 kahve fincani cam fistigi
1+3/4 su bardagi seker
2.5 su bardagi kaynar su, 
1 su bardagi soguk sut

Dondurma kepcesi ile servis yaparsaniz 24 tane yapiyor.

  • 1 su bardagi tereyagini buyukce bir tencerede kizdirin.
  • 1 kahve fincani cam fistigi ve 2 su bardagi irmigi tereyagina ekleyin ve kisik derece ateste kavurun.  Irmik cok fazla esmerlesmemeli ama pismeli.  Puf noktasi devamli karistirilmasi.  Ocak isiniza gore, 20 ile 40 dakika arasinda bir zaman alabilir
  • Irmige 1+3/4 su bardagi sekeri ekleyin
  • 2.5 su bardagi kaynar suyu yavasca ekleyin.  Su kaynar oldugundan bayagi sicriyor dikkatli olun ve hemen biraz karistirin
  • 1 su bardagi soguk sutu dikkatlice ekleyin ve karistirarak pisirmeye devam edin
  • Tencerenin kapagini kapatin ve isiyi cok yavasa alip 20 dakika demlendirin
  • Tencerinizi atesden alin ve yarim saat ilimaya birakin. 
  • Guzelce karistirdikdan sonra servis yapabilirsiniz.