isteataturk.com

Saturday, July 13, 2013

IRMIK HELVASI

Irmik helvasinin puf noktasi yag oraninin yuksek tutulmasi ve devamli karistirarark kavurmasi.  Bizim buralardaki irmikler un kadar ince.  Tabiiki kalin irmik daha degerli ama olmayinca idare etmek gerekiyor.  Ilk irmik helvasi yapisim.  Cok guzel oldu.  Olculere tam olarak uyarak yaptim ve damak tadimiza gore oldu.  Tek sikayetim 4 kisilik aile icin cok fazla.  Tarif 8 kisilik oldugunu yaziyor ama bana sorarsaniz o hesaba gore de fazla ama buna sebep irmigin cok ince olusu da olabilir.   

1 su bardagi tuzsuz tereyagi
2 su bardagi irmik
1 kahve fincani cam fistigi
1+3/4 su bardagi seker
2.5 su bardagi kaynar su, 
1 su bardagi soguk sut

Dondurma kepcesi ile servis yaparsaniz 24 tane yapiyor.

  • 1 su bardagi tereyagini buyukce bir tencerede kizdirin.
  • 1 kahve fincani cam fistigi ve 2 su bardagi irmigi tereyagina ekleyin ve kisik derece ateste kavurun.  Irmik cok fazla esmerlesmemeli ama pismeli.  Puf noktasi devamli karistirilmasi.  Ocak isiniza gore, 20 ile 40 dakika arasinda bir zaman alabilir
  • Irmige 1+3/4 su bardagi sekeri ekleyin
  • 2.5 su bardagi kaynar suyu yavasca ekleyin.  Su kaynar oldugundan bayagi sicriyor dikkatli olun ve hemen biraz karistirin
  • 1 su bardagi soguk sutu dikkatlice ekleyin ve karistirarak pisirmeye devam edin
  • Tencerenin kapagini kapatin ve isiyi cok yavasa alip 20 dakika demlendirin
  • Tencerinizi atesden alin ve yarim saat ilimaya birakin. 
  • Guzelce karistirdikdan sonra servis yapabilirsiniz.

22 comments:

  1. ellerinize sağlık çok güzel çok severim irmik helvasını ben

    ReplyDelete
  2. ben yanına dondurma da istesem ayıp olurmu acaba :))

    ellerine sağlık hayırlı ramazanlar

    ReplyDelete
  3. ahhh hemen yapasım geldi ama iftara az kaldı eline sağlık canım severim bende irmik helvasını en kısa zamanda yapaçağım

    ReplyDelete
  4. Ahhh Şule'ciğim, ne çok severim bu tatlıyı. Hiç kendim yapmadım ama iyi ellerden çıkmış olanı yedim :) Eşim çok güzel yapar. Tek sıkıntısı, yapılıken etrafa yayılan koku...İşte ona dayanılmıyor. :)
    Ben de Nunu gibi dondurma ile istiyorum mümkünse :)
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    ReplyDelete
  5. Asayra, tesekkur ediyorum yorumuna. Yine beklerim

    ReplyDelete
  6. Nunucugum, iyiki aklima getirdin yaninda dondurma. Bu aksam dunden kalani oyle servis yapayim.

    Seninde Ramazanin mubarek olsun canim.

    ReplyDelete
  7. Kardelencigim, oruc tutuyorsun anlasilan. Gunler cok uzun. Allah kolay versin vede Allah kabul etsin canim.

    ReplyDelete
  8. Heyyficigim, esin yapiyormus cok guzel. Ne mutlu sana. Bence hemen siparis et :-) Bizim burada Irmik helvasinin uzmani aslinda Emel. Son zamanlarda onun kayinpederi benim babam falan kizcagizin cani cikti yapmakdan. Ben de onunla rekabet yapmaya karar verdim. Bilirsin didismeyi severiz :-)

    ReplyDelete
  9. Merhabalar Efendim.

    İrmik helvasının tadı ve lezzeti bir başkadır. Benim favori tatlımdır irmik helvası. Bu güzel irmik helvası paylaşımınızdan dolayı elinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.

    Bereketi, rahmeti, ihsanı, ikramı ve mağfireti bol bir ramazan ayı geçirmenizi dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    ReplyDelete
  10. Yorumunuz icin cok tesekkurler Recep bey. Irmik helvasini bu zamana kadar neden hic denemedim diye kizdim kendime. Zor degilmis ve herkesde cok seviyor. Sizede hayirli ramazanlar.

    ReplyDelete
  11. Ooo0 Irmik helvasi yapmista haber vermemis :( bundan sonra helvalar senden, ama ben mumkunse dondurmayi ayri helvayi ayri alayim...Turkiyeye gidincede ya Nunu bizi gotursun yedirsin yada Heyyfinin esine de yaptirip hep beraber onunkininde tadina bakip-yiyelim:))) ellerine saglik diyorum ama cok kizdigimida yaziyorum:( (saka saka ben sana kizamam)

    ReplyDelete
  12. Eh çikolatadan daha iyidir kalori olarak. Ama gene de hesaplamak gerek. Tereyağı, şeker ve irmiğin kendisi. Ama olsun arada yemek gerek muhteşem olmuştur mutlaka, eline sağlık.

    ReplyDelete
  13. Emelcigim, bu deneme idi. Sana da yaparim hic merak etme. Ustasi olarak soylersin bakalim oluyormu.

    ReplyDelete
  14. Ilhan ne fenasin ya. Hemen kalori hesabina kalkmissin:-) Yaz mevsimi oldugundan yuzme, yuruyus aldigimiz kalorileri harcayabilecegimiz icin tatliya devammmm!

    ReplyDelete
  15. Şulecim ellerine sağlık harika olmuş. Benim çok kolay bir tarifim var arada yaparım 1-2-3- irmik helvası adı.. senin ölçülerde çok güzel olmuş afiyet olsun da Emel ve sen karşılıklı benim yerime de yiyin çok severim çünkü:))

    ReplyDelete
  16. Vustlatcigim, senin tarifinin hatirlamasi cik daha kolaymis. Blogunda varmi? Gelip bakayim senin tarifinede. Benim huyumdur bir kez bir tarif begenildi ise birkac degisik yontemle deneyip en cok begendigim tarifde kalirim. Senin tarifini de denemek isterim. Sevgiler

    ReplyDelete
  17. Şule'ciğim kusura bakma geciktim yorum yazmakta, evde bir sürü iş çıkıyor, hele bir kanepe ayağım düştü, ben takayım derken ikinci ayak da düştü, haftalardır tamirci çağır, telefon, dert anlat, gelecez, gelmeyecez, bittim neyse uzun hikaye irmik helvası çok yiyemem bir kaşık iki kaşık ağır geliyor ama eline sağlık, un helvasını daha çok seviyorum bu helvayı ise rahmetli annem çok severdi...afiyet bal olsun canım
    sevgiler

    ReplyDelete
  18. Mujdecigim, hayat ugrasi ama dert kanepenin ayagi olsun canim. Yapilir nasil olsa dert etme. Bucurugu de op Benin icin. Sevgiler.

    ReplyDelete
  19. benim büyük kız çok seviyor helvayı ,yapmak lazım bu günlerde,o yok iken üstüne çikolata dökmüştüm ,evdeyken yapayım .Canım,ellerin dert görmesin.

    ReplyDelete
  20. Cikolatali hic denemedim Mazescim. Bir dahaki sefere. Sevgiler

    ReplyDelete
  21. Tamam bir ara yazarım sana irmik helvasını..
    Ama sen Nerelerdesin güzel kadın.?..
    Tatil durumları herhalde:) darısı başıma..
    Sevgilerimle.

    ReplyDelete
  22. irmik helvasına bayılırım
    elinize sağlık güzel görünüyor

    ReplyDelete