isteataturk.com

Tuesday, November 27, 2012

KIRMIZI KADIFE KURABIYESI VE CILEKDEN NOEL BABALAR

Ingilizceden direct tercumesi Kirmizi Kadife kurabiyesi yani Red Velvet cookies.  Originali 2. dunya savasi zamanlarinda yiyecek kisitlamasi oldugundan haslanmis salgam kullandiklarindan rengi kirmizi olmus.  Kakao ve krem peynirden dolayi da kadife gibi yumusak oldugu icin adi kirmizi kadife olmus.  Daha sonralari salgam birakilmis ve icerisine kirmizi yemek boyasi dokulerek kirmizi rengi muhafaza edilmis.  Normalede kek olarak yapimi meshurdur.  Peynirli kremasida arasina ve uzerine surulur.  Biz kolay olsun diye hazir kek unu ile yaptik ve tarifi yaptigimiz gibi yaziyorum.  Herhangi bir pasta hamurunun icerisine kirmizi yemek boyasi eklenerek de yapilabilir.  Yaparken tek sikayetimiz peyniri pasta hamurunun icerisine yerlestirmek oldu ki o da kucuk kurabiyeler yapmaya calistigimizdan dolayi idi cunki buyuk olarak yaptiklarimiz cok kolay oldu.  Kurabiye kaplarinda yapilirsa daha kolay olacagini dusunuyorum.  Peynirin bir kismini da cilekden noel baba icin ayirdik. Gerci onlar biraz yamuk yilik oldular ama yine de cok sirindiler.  Tadlari da cok hostu. 




1 kutu box red velvet kek unu (Biz Duncan Hines marka kullandik)

2 corba kasigi un
2 yumurta
1/2 su bardagi siviyag
1 tatli kasigi vanilla extract

Peynir ici:
116 gr. tuzsuz krem peynir (4 oz cream cheese), oda sicakliginda
2 su bardagi pudra sekeri
1 tatli kasigi vanilla esansi (vanilla extract)

Uzeri icin:
1 1/2 su bardagi beyaz cikolata damlalari, eritilmis

10 tane oldukca buyuk biskuvi oluyor. 
Daha kucuk yapabilirsiniz ama disindaki kek hamurunun peyniri iyice kaplamasi zor oluyor o zaman

  • Kek unu ve normal unu buyukce bir kapta karistin. 
  • Mixer ile yumurta, yag, vanilya esansini cirptikdan sonra un karisimini yavas yavas ekleyin ve yumusak bir hamur elde edin.  Yagli bir gorunumu olacak.  Uzerini strec ile kapatip buz dolabinda en az 2 saat bekletin.
  • Peynir icini hazirlamak icin yine mixer kullanin.  Peynir, pudra sekeri ve vanilla esansi iyice karistirin.  Kasik ile 10 esit top yapip bir yagli kagidin uzerine dizin.  10 tane diyorum cunki 10 kurabiye yapacagiz.  Eger kucuk kurabiyeler yapmak istiyorsaniz, kurabiye sayisina gore olmali.  Yagli kagit uzerine dizdiginiz peynirleri kagitla birlikde bir tabaga alip buzluga kaldirin.  En az 2 saat buzlukda bekletin. 
  • Firini 180 dereceye isitin
  • Tebsinizi kagit ile kaplayin. 
  • Buz dolabindaki hamuru 10 esit parcalara bolun.  Her parcayi elinizde duzlestirin.  Icerisine penir koyup etrafini hamur ile kapatin.  Elinizle uzerine birazcik basip yassilastirin ama dikkatli olarak ki patlamasin.  Hamurunuz bitinceye kadar ayni islemi tekrar edin
  • Kurabiyeleri tepsinize dizin.  Buradaki onemli nokta kurabiyelerinizin arasinin bayagi acik olmasi cunki piserken cok yayiliyorlar.  Birbirlerine yapismamasi icin tepsinize 3 veya 4 taneden fazla koymayin (tabiiki buyuk olarak yapiyorsaniz)
  • 11 ile 13 dakika arasi pisirin ve sogumaya birakin
  • Beyaz cikolatayi mikrodalgada veya kaynayan su uzerinde eritin ve kurabiyelerinizin uzerine dekorasyon olarak dokun.
Note: Biz peynir icinin bir kismini cilekli noel babalar icin ayirdik cunki denemek istiyorduk.  Onu anlatmiyorum cunki resime baktiginiz zaman nasil yapildigi anlasiliyor.

9 comments:

  1. Şule!!!!Muhteşemsin!!Hele o çilekli olanlar! Bu arada savaş yıllarını annem,babam hep anlatırdı,ülkemiz az kalsın savaşa girecekmiş o yüzden rahmetli İnönü tedbir olsun diye ekmeği filan karneye bağlamış, çoğu kişi o yüzden adama düşman olmuş ama annem,babam dahil pekçokları da nedenini, niçinin bildiklerinden asla düşman olmamışlar İnönü'ye, kuru üzüm atıp çay içmişler, ekmek yetmese de savaş olursa tamamen aç kalmaktan evladır demişler...Churcill bir yemekteyken elmayı cebine koyup torunlarına götürmüş bunu o zamanki gazeteler yazmış annem de unutmaz anlatırdı...savaşta kıtlık olmasın diye alınan tedbirler kimi cahil insanın chp'den nefret etmesine sebep olmuş...
    ben konuyu siyasete getirdim kusura bakma yaaa:(((
    eline sağlık afiyet olsun
    sevgiler :)

    ReplyDelete
  2. Harikasiniz,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun
    sevgiyle ve dostca kalin

    ReplyDelete
  3. ÇOOK ŞİRİN BUNLAR...ELLERİNE SAĞLIK.

    ReplyDelete
  4. Tesekkurler Mujdecigim. Savas zamanlarini bende buyuklerimizden cok dinledim. Kendimizde Kibrisa cikartma yapildiginda, birazcik da olsa, yiyecek depo etme panigini yasamadik mi? Ben hatirliyorum Ankarada ilk biten un, seker ve yag olmustu. Icler acisi tarafsa halen dunyada bir yigin insanlarin savaslarla yuz yuze olmasi. Allah vatanimizi korusun. Sevgiler.

    ReplyDelete
  5. Görüntüleri bile insanın yüzünü gülümsetiyor. Ellerinize sağlık, bundan böyle sizi de izlemeye çalışırım. Kolay gelsin..

    ReplyDelete
  6. Ozaman ne yapiyoruz, sana gelince bu kurabiyelerden ve resimdeki mug dan da kahve icip yiyoruz :))Cilekler cok seker gecen sene bende yapmistim ama bu kadar guzel olmamisti..Benim arkadasim yaparda olmazmi:)))Hem sen iste degilmisin bakim:))??

    ReplyDelete
  7. bunlar ne seker seyler boyle ;)

    ReplyDelete
  8. Yılbaşı için süper fikir
    Paylaşım için teşekkürler
    Sevgiler

    ReplyDelete
  9. Merhaba Çok ciciler ya.Elinize sağlık
    Sevgiyle kalın

    ReplyDelete