Tuesday, October 30, 2012

MUZLU MUFFIN

Yarin cadilar bayrami.  Cocuklar buyudugu icin fazla eglenceli bir tarafi kalmadi ama kapiya gelecek cocuklar icin seker ve cikolatalari hazirladim.  Ofisde en guzel kostum, en kotu kostum secenekleri oldugu gibi masasini en guzel susleyen icin de oduller var.  Ben genelde kostum ve suslemelere katilmam ama partiye birseyler goturum.  Bu seferde kolay muzlu muffinlar yaptim.  Kremasi hazir.  Seker solucanlarla suslu.  Sizler icin de evde olan dekorasyonlarin onunde resimlerini cektim.  Yarin ofise gotururken guzel bir tabaga kagitlar icerisinde biraz daha guzel dekorasyon yapacagim.

1 yumurta
1/2 su bardagi seker
1/3 su bardagi sut
1/2 tatli kasigi tuz
2 tatli kasigi kabartma tozu
1/4 su bardagi sivi yag
1 1/2 su bardagi un
3 orta boy iyice olgun muz
1/2 su bardagi damla cikolata
1/2 su bardagi ceviz (ben kullanmadim)
Uzeri icin krema.  Ben hazir krema alip kullandim bu sefer
  • Muffin tepsinizi guzelce yaglayip altina un serpin.  Eger muffin kagitlari kullaniyorsaniz buna gerek buna gerek yok tabiiki.
  • Yumurta, seker ve sutu karisincaya kadar cirpin
  • Sut, yag, tuz ve kabartma tozunu da ekleyip biraz daha cirpin
  • Unu yavas yavas ekleyin.  Cok fazla cirpmayin.  Ben genelde catal ile karistiriyorum.  1.5 su bardagindan biraz az un aldi.
  • Iyice ezilmis muzu ekleyip karistirin
  • Cikolata ve irice dovulmus cevizi de karistirin
  • Muffin kaplarina kasikla dokun.  12 tane yapiyor
  • 180 derece firinda pisirin
  • Sogudukdan sonra uzerlerine krema surup, sekerlerle susleyin

Friday, October 26, 2012

CUMHURIYET MARSI

29 Ekim de Cumhuriyet bayraminiz kutlu olsun!
CUMHURİYET MARŞI

Cumhuriyet, cumhuriyet, en güzel şey hürriyet
Nice zahmet, nice emek verdi sana bu millet!
Gazimin sen en büyük yadigarısın bana
Nice zahmet, nice emek verdi sana bu millet!

Dalgalansın her tarafta şanlı Türk'ün bayrağı
Korumaktır ve yüceltmek azmimiz bu toprağı!
Bu vatan hiç sensiz olmaz, ey güzel cumhuriyet
Milletim öyle demiştir ; ya ölüm, ya hürriyet!

Savas Akgun un "Bir baskadir benim Memleketim" videosu icin asagidaki linke tiklayin. 

Cumhuriyetimizin sonsuza dek devami dilekleri ile... Sevgiler.


Friday, October 19, 2012

KLASIK PEYNIRLI POGACA

Turk dizilerini seyretmek benim icin iyi mi yoksa kotu mu bir turlu karar veremedim.  Iyi tarafi bir nevi hasret gidermek.  Muzik duymak, komsuculugun ve arkadasligin guzelligini sanal olarak da olsa hissetmek.  Gerci orada yasayanlar akraba ve dostlarim simdi orada da herseyin degistigini soyluyorlar ama inanmak istemiyorum ve hasretle ozluyorum.  En cok hosuma gidense degisik yorelerin siveleri, turkuleri ve kulturu (tabii yemekleri de).

Benim babam Malatyali, Annem Sinopludur.  Yaz tatillerinde babanne ve annanemle onlarin memleketlerinde zaman gecirdigim gibi babam ve dayimin askeri tayinleri dolasi ile Turkiyenin bircok yoresini gezip degisik sivelerle hasir nesir buydum.  Oyle ki bana "nerelisin?" sorusu her zaman cevaplamasi zor bir soru olmustur.  Turkiyeliyim demek en kolayi herhalde.  Lafi uzattim..

Dun aksam uykum kacinca kalkip sabahin 3une kadar dizi seyrettim.   Kahvalti sofralarinda pogacalar vardi ve benim canim onlari cok cekti.  Pazar gunu aksam yemeginin "kahvalti" olacagina karar kildim ve bildiginiz peynirli pogaca pisirdim.  Bu tarifdeki hamurun bizim aile icin cok fazla oldugundan peynirli pogaca icin hazirladigim hamuru birer kisilik ekmekler ve bazlama olarak da servis yaptim. 

Simdi bunun neresi kotu diyeceksiniz.  Dietimiz icin kotu tabiiki.  Sadece bir tane yapip ozlem gidermek mumkun olmadigi icin fazladan yemenin onune gecmek mumkun degil..."Atin olumu arpadan olsun" :-)


1 su bardagi ilik sut
1 su bardagi ilik su
1 su bardagi sivi yag
1.5 tatli kasigi tuz
2 tatli kasigi kuru maya
1.5 tatli kasigi seker
4 - 5 su bardagi un

Ici
250 gr. beyaz peynir
1 yumurtanin beyazi
4 corba kasigi ince kiyilmis maydanoz (Arzuya gore)

Uzerine
1 yumurta sarisi
Arzuya gore susam
  • 1 su bardagi ilik sute 1.5 tatli kasigi seker ve 2 tatli kasigi kuru maya ilave edip 15 dakika bekletin.  Maya kopurup yukselsin.
  • Icini hazirlayin.  Beyaz peyniri rendeleyin, maydanozu yikayip kuruladikdan sonra ince kiyin ve yumurtanin beyazini da ekleyip guzelce karistirin.
  • 3 su bardagi unu buyukce bir kaba koyun ve ortasini havuz gibi acin.  maya, 1 su bardagi ilik su, 1 su bardagi yag ve tuzu ekleyip hamurunuzu yogurmaya baslayin
  • Yumusak bir hamur elde edinceye kadar azar azar un ilave edip yogurun.  Un miktarini tam soyliyemiyorum 4 veya 5 su bardagi olacak
  • Uzerini strec ile kapatip 2 saat bekletin
  • Hamurunuzdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartip avucunuzun icersinde duzetin
  • Icerisine 1 tatli kasigi peynir koyup kapatin
  • Uzerlerine yumurta sarisi surun ve arzu ediyorsaniz susam serpin.
  •  180 dereceye isitilmis firinda pisirin.

    Monday, October 8, 2012

    THANKSGIVING

    Kanada da sukran gunu.  Dini bir tatil degil.  Harman sonu.  Depolar yiyecek dolunca isler bitip guzel sofra hazirlayip sevdikleri ile kutlama gunu.  Hindi bas yemek.  Esimin ailesi icin bu gunun bizde kutlanmasi bir aile gelenegi adeta.  Menude her zaman hindi, patates pure, turnip puresi (turkcesini bilmiyorum.  Ici kabak gibi portakal rengi, disi mum gibi), bezelye, salata ve kiymali borek.  Ayrica birkac birsey daha olur ama onlar her sene degisir.  Tatlilari gelenler getirir.  Makinami hazirlamistim masanin resmini cekmek icin ancak mesgale arasinda unuttum.  Sadece pastalardan birinin resmini cektim.  Dekorasyani hosuma gitti.