isteataturk.com

Friday, December 27, 2013

MUSAKKA

Musakka bir Yunan yemegi.  "Benim buyuk Yunan dugunum" isimli filimde bas roldeki kizi Amerikali sinif arkadaslarinin geyik kakasi yiyiyor diye dalga gectikleri bu yemek bizim evdede Moose kaka diye bilinir (Geyik kakasi lafi da geyikin ingilizcesinin Moose oldugu icin).  Bu arada o filmi seyretti iseniz benim hayatima olan paralellerinden ve yakinligindan dolayi favori filimlerimden biridir.

Musakkanin birkac degisik tarifi var.  Bazilarinda hem patates hemde patlican oluyor.  Hatta bazilarinda kabakda var.   Ben klasik patlicanli olarak seviyorum.  Tabii ki diger tariflerine gore patlicanli olani hem daha pratik hemde daha sade oluyor.  Bir guzel yani da tarifinizi yemege geleceklarin sayisina gore ayarlayabilmeniz.  Ben genelde goz karari yapiyorum bu yemegi ve de cok kalin olmamasina dikkat ediyorum.  2 kat bence en guzeli yani bir kat patlican ortasi kiyma ve domates sosu, bir kat daha patlican ve basamel sos.  Her ne kadar ekmek yememeye dikkat etsemde taze ekmeksiz de bu yemek yemekde olmuyor bence.


2 buyuk patlican
1/4 su bardagi sivi yag (veya zeytin yagi)
1 kg. kiyma 
1 tatli kasigi yenibahar veya tarcin
tuz
1 orta boy sogan
1 buyuk boy (800 gr) konserve rendelenmis domates
1/4 su bardagi ince kiyilmis maydanoz (arzuya gore)
Sos:
2 corba kasigi tereyagi
2 corba kasigi un (tepeleme doldurun kasigi)
1.5 su bardagi sut 
1 yumurta
1/2 su bardagi peynir (cheddar veya mozzarella)

  • Patlicanlari yikayip ince kesiyorsunuz
  • Firininizi 180 dereceye isitiyorsunuz
  • Patlicanlari tek sira olarak tepsiye dizip uzerlerine siviyaginizdan surup firinda yumusayincaya kadar pisiriyorsunuz
  • Tavada sogan ve kiymayi kavuruyorsunuz.  Yenibahar ve tuzunu ekleyip suyunu cekinceye kadar pisiriyorsunuz
  • Borcam tepsinize once patlicanlari diziyorsunuz, uzerine kiymayi seriyorsunuz ve onunda uzerine domates sosu dokerek kat kat olarak diziyorsunuz.  En ust tabakanin patlican olmasina dikkat ediyorsunuz.
  • Basamel sosunuzu hazirliyorsunuz.  Bunun icin tereyagini bir tavada eritip unu ekliyorsunuz ve cig tadi gidinceye kadar kavuruyorsunuz.  Sutu ekleyip cirpiyorsunuz ki un top top olmasin.  Yumurtayi da cirparak ekliyorsunuz.  Sos biraz koyulasinca patlicanlarin uzerine dokuyorsunuz
  • En ustune de peyniri serpistiriyorsunuz
  • Firinda 45 dak pisiriyorsunuz.  
  • Yarim saat bekledikden sonra servis yapiyorsunuz





22 comments:

  1. En kısa zamanda deneyeceğim beşamel sosolu musakka'yı..Şulem o bahsettiğin filmi izlemedim, yoksa izledim mi?. hatırlayamadım ama ilk boş anımda izleyeceğimden emin ol:). Artık Emel ile senin sofra resimlerin ve tariflerin hazırdır herhalde. Merakla bekliyoruz..Sevgiyle sarıldım iyi yıllar canım benim. Herşey gönlünce olsun..Mucuk mucukkkkk:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vuslatcim, hepbirlikde saglikli, mutluluk dolu olur 2014 insallah! Optuuumm canimin ici!

      Delete
  2. Sen bana tatlı yemeğe gel, ben sana musakka yemeğe:))) Patlıcan denilince ben de akan sular durur:) Bir çiğ yemiyorum. Başka nasıl olursa olsun başımın tacı.:) Üstelik kızartma yapmadan, fırınlayarak yapmışsın patlıcan katlarını.:) Bayıldım Şulecim. Ellerine sağlık. Kocaman sevgiler yolluyorum sana:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeterki sen gel Nilguncum. Butun patlicanli yemeklerimi pisiririm senin icin.. Iyi seneler, sevgiler

      Delete
  3. Merhabalar.

    Musakkanın bir Yunan yemeği olduğunu bilmiyordum. Bizim mutfağımızda da patetes musakka ve patlıcan musakka olarak tükettiğimizi biliyorum. Ama sizin musakka tarifiniz biraz daha zengin ve güzeldi. Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim efendim. Kanada'ya selamlar.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recep bey, Yunanlilarla 500 sene birlikde yasamis Turkler. Onlardan bize bizden onlara bir yigin sey gecmis. Mutfaklari bize cok yakin. Hatta bir cok yemegimize onlarda sahip cikiyor ama Musakka onlara ait. Dualarinizi bizden eksik etmeyin! Selam ve saygilarimla.

      Delete
  4. Şule'ciğim filmi izlemedim ama bulacağım. Musakka gerçekten çok güzel bir yemek. Ben de çok severim. Seninnki de çok lezzetli ve muhteşem görünüyor. ellerine sağlık canım...
    Biz yine musakka diyelim, diğer isim çok iştah açıcı değil :))))
    Mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl dilerim canım...
    Sevgiler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heyyficim, filim cok komik. Cok da eski ama internet uzerinden bulabilirsin. Bayagi komik. Sanada saglikli ve huzurlu bir yil diliyorum. Sevgiler.

      Delete
  5. çok güzele benziyor bunu kıymasız da yapabilirim beşamel sos yeter lezzetine:))) (yani benim için) bu aralar ben de kendi icadım kıymasız mantı yapıyorum harika oluyor valla:) o filmi izledim çok gülmüştüm:))))ikincisi de çekilmişti galiba ama ikinciye bakmadım..
    kucak dolusu sevgilerimle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mujdecim hic kiymasiz denemedim ama peynirini biraz cogaltirsan basamel sosla cok guzel olur diye dusunuyorum. Kiymasiz manti nasil oluyor? Burada Italyanlarin var mantiya benzer bir yemekleri icerisinde peynir var. Herhalde oyle yaptin. Sevgiler.

      Delete
  6. Yine güzel geleneksel bir tarif, ellerinize sağlık. Ailece güzel bir yeni yıl dilerim.

    ReplyDelete
  7. Gecenlerde burnuma guzel kokular gelmisti demekki sizin evdendi:)) ellerine saglik sekercim..

    ReplyDelete
  8. canim ellerine saglik bizde musakka hic eksik olmaz,nice saglikli mutlu yıllara sevgilerimle:))

    ReplyDelete
  9. Şuleciğim öncelikle yeni yılını kutlarım sağlık huzur bereket ve mutluluk getirsin. bu arada musakka tarifin bayağı değişik geldi tabi ismi de filmi izlemedim ama merak ettim. tarifini deneyeceğim sevgiyle kal..

    ReplyDelete
  10. Musakka da peynir olayı çok hoşuma gitti. Bir de kızartmadan yapılması sağlık açısından süper. Eline sağlık börek gibi nefis gözüküyor.

    ReplyDelete
  11. Canım,
    ellerine sağlık. Kızartılmadan olması süpermiş.
    Sevgiyle kal.

    ReplyDelete
  12. Ellerinize sağlık Vazgeçilmeyen harika bir lezzet hayırlı yıllar sevgilerimle

    ReplyDelete
  13. ben bulgaristan göçmeniyim,orada da musakka çok yapılırdı,musakka sevenlerin olsun bence....buzluktan kıyma çıkardım,yarın bizde de olacak sayende....kızlarım kırmızı et yemez[küçük şimdi hiç et yemiyor],ben de tavuk ile yapardım,patates,tavuk....en güzel yeri de beşameli ...sebzelisi de var :domatesli pilav arasına küp kızarmış patatesler ve boool beşamel ....sayende yarın ben de yapacağım,teşekkürler ve ellerine sağılık....musakka adı daha güzel...

    ReplyDelete
  14. Çok iştah açıcı görünüyor ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
  15. Merhaba elinize sağlık ben de yunanlıların musakkayı böyle yaptığını biliyorum daha lezzetli olabilir denemek lazım sevgiler...

    ReplyDelete
  16. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    ReplyDelete
  17. elinize sağlık :)
    patlıcanın herşeyini çok severim bu şekilde sunum hiç yememiştim..

    ReplyDelete