Monday, June 8, 2015

MOZAMBIK BALIGI VEYA TATLI SU CIPURASI (SOYA SOS VE ZENCEFILLI)

Bu tarif seker hastalari icin cikan bir dergiden alindi.  Bir Cin yemegi.  Zencefil en onemli malzemesi.  Cok hos bir koku veriyor.  Cinliler fasulyesini cok az pisiriyorlar ancak bizim evde kitir kitir fasulye sevilmedigi icin ben yumusayincaya kadar pisirdim.  Biz cok begendik.  

4 parca derisiz Mozambik baligi filetosu (Tilipia)
1/4 su bardagi soya sos
1 corba kasigi taze zencefil (ginger).  Rendenin ince tarafi ile rendelenecek
1 tatli kasigi susam
1 dis sarimsak.  Dovulmus
1/2 kg. yesil fasulye
2 corba kasigi sivi yag
1/2 su bardagi yesil sogan 
1/4 su bardagi su

  • Kucuk bir kabin icerisinde soya sos, rendelenmis zengefil, dovulmus sarimsak ve 1 corba kasigi siviyagi karistiriyorsunuz.
  • Yikanip iyice kurulanmis baliginizi soya sos karisimina ekliyorsunuz.  Sos her tarafini kaplamali.  20 dakika terbiyelenmesi icin bekletiyorsunuz.  Bu sure icerisinde mutlaka 1 kez alt ust etmeyi unutmayin
  • Yesil fasulyeyi temizleyip yikayin ve cok az suda istediginiz yumusakliga gelinceye kadar haslayin.  
  • Fasulyeleri suzup 1 corba kasigi siviyagda biraz kavurup sicak durmasi icin kapali bir kaba aliyorsunuz
  • Teflon tavayi spray yag ile sprayliyorsunuz.  Baliklari sosdan fazla sosunu akitarak tavaya alip iki tarafini da guzelce kizartiyorsunuz.  Servis tabagina aliyorsunuz
  • Tavanizi guzelce siliyorsunuz.  Sosun geride kalanina 1/4 su ekleyip ve 1 dakika kaynatiyorsunuz
  • Baligin yanina daha evvel pisirip ayirdiginiz fasulyeleri guzelce seriyorsunuz
  • Hepsinin uzerine once sosu, sonra susami ve en son kiyilmis yesil sogani serpistiriyorsunuz
  • Afiyet olsun


Monday, June 1, 2015

SEKERPARE

Sekerpare en sevdigim tatlilardan biridir ancak hic Fehiman ablaninki kadar guzel yapamiyordum.  Kendisine telefon edip tarifi istedim ve puf noktalarini sordum.  Gecen hafta sonu da yaptim.  Veeee tam istedigim ve sevdigim gibi oldu!!!  



2 yumurta
125 gr tereyagi (1/2 cup)
5 corba kasigi (1/3 cup) irmik
1/2 cup pudra sekeri
1 tatli kasigi baking powder (kabartma tozu)
1/2 tatli kasigi vanilya
1.5 - 2 cup arasi un

Serbeti
2 cup seker (500 gr)
2 cup su
1/2 tatli kasigi limon suyu

Uzerine findik

20 sekerpare yapiyor

  • Ilk once serbetini hazirladim.  2 bardak sekeri 2 bardak suya karistirip kaynamaya getirdikden sonra limon suyunu ekleyin.  Orta derece isiya alip tam 20 dakika kaynatin ve isidan alin
  • Yumurta, ve pudra sekerini birlikde cirpin
  • Icerisine oda sicakligindaki tereyagini ekleyin
  • Irmik ve vanilyayi da ekledikden sonra unu yavas yavas ekleyin.  1.5 - 2 arasi diye yazdim ama 1.5 hamurun toparlanmasi icin yetti
  • Kucuk toplar yapip birazicik bastirdim
  • Ortasina bir tane findik yerlestirdim
  • Firini 180 dereceye isitin (350 F)
  • 20-25 dakika pisirin
  • Firindan cikarttikdan sonra 5 dakika dinlendirdim
  • Surubu uzerine dokup uzerini bez ile kapattim.  Bezi actigimda surubun hepsini cekmisti
Puf Noktalari:

  • Cok fazla pismeyecek.  20 dakika yetti benim firinimda
  • Sekerpare kabarinca findiklar uzerine cikti. Firindan cikartmadan catalla uzerlerine bastirdim :)
  • Derin bir kapta pisirin ki uzerine surup dokeceginiz zaman tepsi degistirme zorunda kalmayin
  • Surubu eklediginiz zaman uzerini havlu veya bez ile mutlaka kapatin