Monday, June 8, 2015

MOZAMBIK BALIGI VEYA TATLI SU CIPURASI (SOYA SOS VE ZENCEFILLI)

Bu tarif seker hastalari icin cikan bir dergiden alindi.  Bir Cin yemegi.  Zencefil en onemli malzemesi.  Cok hos bir koku veriyor.  Cinliler fasulyesini cok az pisiriyorlar ancak bizim evde kitir kitir fasulye sevilmedigi icin ben yumusayincaya kadar pisirdim.  Biz cok begendik.  

4 parca derisiz Mozambik baligi filetosu (Tilipia)
1/4 su bardagi soya sos
1 corba kasigi taze zencefil (ginger).  Rendenin ince tarafi ile rendelenecek
1 tatli kasigi susam
1 dis sarimsak.  Dovulmus
1/2 kg. yesil fasulye
2 corba kasigi sivi yag
1/2 su bardagi yesil sogan 
1/4 su bardagi su

  • Kucuk bir kabin icerisinde soya sos, rendelenmis zengefil, dovulmus sarimsak ve 1 corba kasigi siviyagi karistiriyorsunuz.
  • Yikanip iyice kurulanmis baliginizi soya sos karisimina ekliyorsunuz.  Sos her tarafini kaplamali.  20 dakika terbiyelenmesi icin bekletiyorsunuz.  Bu sure icerisinde mutlaka 1 kez alt ust etmeyi unutmayin
  • Yesil fasulyeyi temizleyip yikayin ve cok az suda istediginiz yumusakliga gelinceye kadar haslayin.  
  • Fasulyeleri suzup 1 corba kasigi siviyagda biraz kavurup sicak durmasi icin kapali bir kaba aliyorsunuz
  • Teflon tavayi spray yag ile sprayliyorsunuz.  Baliklari sosdan fazla sosunu akitarak tavaya alip iki tarafini da guzelce kizartiyorsunuz.  Servis tabagina aliyorsunuz
  • Tavanizi guzelce siliyorsunuz.  Sosun geride kalanina 1/4 su ekleyip ve 1 dakika kaynatiyorsunuz
  • Baligin yanina daha evvel pisirip ayirdiginiz fasulyeleri guzelce seriyorsunuz
  • Hepsinin uzerine once sosu, sonra susami ve en son kiyilmis yesil sogani serpistiriyorsunuz
  • Afiyet olsun


5 comments:

  1. Şule'ciğim fasulyeyi ben de senin gibi iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyorum böyle kıtır kıtır mümkün değil....balık maalesef hiç sevmiyorum...rahmetli babam bayılırdı (e, Karadenizli:) ama afiyet olsun canım, ellerine sağlık.
    Sevgilerimi bıraktım. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benimde anne tarafim Karadenizli oldugundan baligi cok severlerdi. Esimde balik pek sevmediginden boyle soslu olarak balik kokusu ve tadini sakliyorum cunki cok saglikli. Tesekkur ederim yorumuna. Sevgiler

      Delete
  2. Rarif nefis ama şu Mozambik balığı işi bozuyor. Biz burada istavrit bile bulamazken Mozambik balığını nasıl bulacağız? :)) Balık galiba kara etli değil mi? Acaba başka hangi balık ile olur diye düşünüyorum çünkü gerçekten ilginç bir tarif. Eline sağlık afiyet olsun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baligin ismini yanlis yazmis da olabilirim. Sozlukden baktim :-) Baligin eti beyaz ama soya sosundan dolayi siyah oldu. Bence tarif baska baliklar icinde kullanilabilir. Sen severmisin bilmem. Balik sevmezlere balik yedirmek icin ideal cunki balik kokusu ve tadi sosundan dolayi azaliyor. Tesekkur ederim yorumuna

      Delete
    2. Baligin adi icin bir daha sozluge baktim. Tatli su cipurasi da deniliyormus :-)

      Delete