isteataturk.com

Friday, July 2, 2010

REYHANLI (FESLEGENLI) MAKARNA

Bu sene ilk kez bahcemde Reyhan yetisdirdim.  Havalar yagmurlu oldugundan dolayi, Reyhanlar aldi yurudu.  Ne yapabilirim diye internette arastirirken bu tarifi buldum.  Bir Italyan yemegi.  Vejeteryanlar icin cok guzel bir secenek.  Sarimsak sevenler icin ideal cunku cig oldugu icin sarimsak kokusu ve tadi oldukca belirli.  Ben sarimsagi cok severim ancak sarimsak beni sevmedigi icin migdemi agritir.  Bir dahaki sefere bu tarifi sarimsaksiz denemeyi dusunuyorum. 

Bu arada tarif buluncaya kadar yaptigim arastirmada Reyhanin kis doneminde evde saksida yetirtirelebildigini, kurutup saklanabilecegini ve buzlukda saklanabilecegini ogrendim.
Sos:
2 corba kasigi dolmalik fistik (veya ceviz)
2 dis sarimsak (ezilmis)
2 su bardagi Reyhan (goz karari.  Fazla olsa da fark etmez)
1/2 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
1/2 su bardagi zeytin yagi
tuz, biber

2 su bardagi makarna
  • Dolmalik fistiklari kisik hararetli firinda biraz kizartin.  Kizartmadan da olur.  Arzu ederseniz fistik yerine ceviz de kullanabilirsiniz yanliz tuzsuz olsun
  • Reyhanlari kisa bir sure robotta gecirdikden sonra sosun diger malzemelerini atip robotta iyice ezin
  • Makarnayi tuzlu suda haslayip suzun
  • Sos ile makarnayi karistirin.
  • Makarna bu sekilde yenilecegi gibi balik, tavuk yaninda da servis yapilabilir.  Hatta bu sos mangalda kozlenmis sebzelere de surulebilir
  • Sos birkac gun onceden yapilip buz dolabinda 3-4 gun saklanabildigi gibi buzlukda 6 ay saklanabilir
  • Ilginc bir yan daha nane sosu da bu sos gibi hazirlanabilir.  O zaman yapilmasi gereken degisiklikler peynir koyulmuyor, Reyhan yerine Nane kullaniliyor ve de zeytin yagi yerine misir ozu yagi kullaniliyor.  Naneli makarna da kuzu etine daha uygun.

No comments:

Post a Comment