Thursday, September 9, 2010

SOBIYET

Bu tarifin hikayesi soyle...  Kanadaya ilk geldigimiz seneler ki o zamanlar henuz ergenlik caginda idim, babamin bir arkadasi actigi retorantda kendi babasinin tarifi oldugunu soyledigi Sobiyetleri satiyordu.  Restorant bize cok uzak oldugundan cok begendigimiz Sobiyeti istedigimiz zaman alamiyorduk.  Kendisinden tarifini rica ettigimizde hakli olarak (nede olsa ekmek teknesi idi o zamanlar) bizimle paylasmak istemedi.  Bir seferinde yine onun Sobiyetini yerken, icerisinde irmik tadi oldugu dikkatimi cekti.  Sonra annemin bir arkadasinin verdigi baklava tarifi ve annemin surup tarifini birlestirerek kendi kesifim olan bu Sobiyet tarifi cikti ortaya.  O zamandan sonra bizde Sobiyet yiyenler benim Sobiyetimin digerlerinden cok daha guzel oldugunu soylediler.  O gun bugundur benim Sobiyetim arkadas toplantilarinda aranan ve istenen bir tatlidir.  Benim cocuklarim ve torunlarim da aile tarifi diye soyliyebilecegi bir tatli tarifini kesfettigim icin mutlu oldum.   Seker bayraminin vaz gecilmez bir tatlisi olabilecegini dusunerek herkesle paylasmak istedim.... Iyi Bayramlar...

1 Paket hazir baklava hamuru (Kanada da yasayanlar icin Krinos unkini tavsiye ediyorum)

Dovulmus ve tuzsuz antep fistigi
1 su bardagi tuzsuz tereyagi

Ici:
1.5 su bardagi sut
4 corba kasigi irmik

Surubu:
2 su bardagi seker
1.5 su bardagi su
1 corba kasigi limon suyu
  • Ilk once icini hazirlayin. 1.5 su bardagi sutu 4 corba kasigi irmik ile koyulasincaya kadar pisirin ve sogumaya birakin. Dikkatinizi cekiyorum seker yok.
  • Kullanacaginiz tepsiye bolca tereyagi surun.
  • Yufkayi paketinden cikartin ve butun yufkalar ust uste iken seritler halinde kesin. Her seritden 5 er tane kare kesin. Her karenin icerisine 1 kasik irmik, ve 1 kasik fistik koyup ucgen seklinde kapatin ve tepsiye dizin. 1 paketden 35 tane sobiyet cikiyor.
  • Yagi eritip sobiyetlerin uzerine once firca ile surun (ki hepsinin uzeri yaglanmis olsun). Sonra hepsini uzerlerind dokun. 350 derece firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirin.
  • Sobiyetler firina atinca surubu baslatin. Seker ve suyu karistirin ve yuksek atesde kaynamasini bekleyin. Kaynamaya baslayinca limon suyunu ekleyip isiyi yariya indirin. Tam 20 dakika kaynatip ocakdan alin.
  • Sobiyetler firindan cikinca surubu uzerine dokun. Sobiyetler de surup da sicak olarak ve tepsinizi dondure dondure sobiyetler surubu cekinceye kadar bekleyin (15 dakika). Sonra tepsiden tabaga alip buz dolabinda sogutun. Servis yapmadan evvel uzerlerine fistik serpin.
En guzel tarafi buzlukda uzun zaman saklanabiliyor olmasi. Ben servis yapmadan 2 saat evvel buzlukdan cikartiyorum. Soguk tadi cok guzel oldugu gibi citir citir da oluyor.

No comments:

Post a Comment