Saturday, April 16, 2011

CHEDDAR (CEDAR) PEYNIRLI EKMEK

Harika yumusacik bir hamur.  Her turlu pogaca veya acma icin kullanilabilir.  Kahvalti veya 5 cayi icin ideal. Bu tarifde kullanilan su bardagi buyuk su bardagi yani 250 ml.  Bu tarif bizim ailemiz icin cok fazla.  Ben yarisini corek icin diger yarisini da baska sekilde kullaniyorum.  Eger sizde benim gibi yarisini kullanacaksaniz peynirin yarisini kullanin.


1/4 su bardagi ilik su
1 corba kasigi seker
1 corba kasigi kuru maya

3/4 su bardagi ilik su
1 su bardagi ilik sut
1 tatli kasigi tuz
2 corba kasigi zeytin yagi
5.5 su bardagi un
1 su bardagi rendelenmis cedar peyniri \(Peyniri cok seviyorsaniz miktarini cogaltmaniz gerekebilir)
1 yumurtanin sarisi uzeri icin
Corek otu
  • Buyuk bir bardagin icerisine 1/4 su bardagi suyu, 1 corba kasigi seker ve 1 corba kasigi mayayi koyup mayalanmaya birakin.  15 dakika kadar sonra mayanin iyice kabardigini goreceksiniz.
  • Mayaniz hazir oldugu zaman un, tuz, 3/4 cup ilik su, ilik sut, zeytin yagi ve maya ile yumusak bir hamur elde edin. 2 saat oda sicakliginda bekletin.
  • Eger acma yapmak istiyorsaniz, hamurdan mandalina buyuklugunde parcalar koparin.  Merdane ile uzunlamasina acip icerisine peynir koyup sarin.  Ister simit ister acma seklini verin.
  • Eger benim gibi ekmek/pogaca seklinde yapmak istiyorsaniz, peyniri hamura ekleyip iyice yogurun.  Hamurunuzdan mandalina buyuklugunde parcalar kopartip avucunuzun icerisinde cubuklar yapip dugum yapin.  Peynirden bir kisim ayirip uzerine serpebilirsiniz.
  • Tepsinize hazir olan hamurunuzu dizin
  • Uzerlerine 1 yumurta sarisini surup corek otu serpin
  • Firininizi 180 dereceye ayarlayin ve uzerleri kizarincaya kadar pisirin (35-40 dak)

No comments:

Post a Comment