Sunday, April 24, 2011

YULAFLI VE BALLI EKMEK

Birkac sene evvel ekmek makinasi almistim.  Ancak vakit azligindan dolayi kutusundan cikartip temizleyip kullamamistim.  Sonunda bugun denedim.  Vay... bu kadar zamandir el ile hamur yaparken ne kadar zaman kaybettigimi anlayip kendi kendime kizdim.  Bu ekmegin makina veya el ile yapilmis olmasi hic muhim degil.  Her seferinde harika oluyor.  Bal hafif tatlilik verdiginden herkes tarafindan her zaman begeniliyor.  Buraya hem makina hemde makinasiz tarifini veriyorum. 


Ekmek Makinasi ile yapiyorsaniz:
1 su bardagi su
1 corba kasigi siviyag
1/4 su bardagi bal
1 tatli kasigi tuz
1/2 su bardagi yulaf
2 1/3 su bardagi un
1.5 tatli kasigi kuru maya
  • Ilk once sivi malzemeleri makinaya koyun
  • Sonra kuru malzemeleri sira ile: tuz, yulaf ve unu ekleyin.  Unun ust tarafini havuz seklinde acip icerisine mayayi ekleyin (hemen siviya dokunmamasi icin)
  • Makinanizi "Acik renk" (light) ayarina alip baslatin.
  • Kucuk boy bir ekmek yapiyor
Elde yapiyorsaniz:
2 su bardagi kaynar su
1 su bardagi yulaf
1/2 su bardagi bal
2 corba kasigi siviyag
1 tatli kasigi tuz
1.5 tatli kasigi maya
1/2 su bardagi ilik su
4 su bardagi un
  • 1 su bardagi yulafi 2 su bardagi kaynar suda 1 saat bekletin
  • 1.5 tatli kasigi mayayi 1/2 su bardagi ilik suda ezin ve 10 dakika bekletin
  • Yulaf ve mayayi buyuk bir kapda karistirip un haric diger malzemeleri ekleyin
  • Ilk once unun yarisi ve sonra 1/2 su bardagi olarak unu ekleyip hamur yapmaya baslayin.  Cok yapiskan bir hamur olmasin.  4 su bardagindan fazla un gerekirse corba kasigi ile ilave ederek kivamini buldurun
  • Unlu bir zemine alip 20 dakika yogurun.  Uzerini kapatip 1 -2 saat bekletin.  Hamur iki misli oluncaya kadar.  Hamuru bir kez daha yogurup kabartisini indirin.
  • 2 litrelik ekmek tepsisini yaglayin.  Hamuru icerisine yerlestirin.  Uzerini kapatip 20-40 dakika arasinda bir kez daha kabarmasi icin birakin.
  • Arzuya gore uzerine 2 corba kasigi bal surup yulaf serpebilirsiniz
  • Firini 190 dereceye ayarlayin ve 30 dakika (veya uzeri kizarincaya kadar) pisirin

No comments:

Post a Comment