Tuesday, June 14, 2011

BAKLAVA HAMURU ILE ISPANAKLI VE PEYNIRLI BOREK

Cok kolay ve guzel bir borek.  Cayin yanina veya her yemegin yanina yoldas olabilir.  Bilhassa yemege vejeteryan bir misafiriniz davetli ise.

1/2 paket bakalava hamuru
 (8 kat uzerine, 8 kat altina)

1 paket (227 gr) ispanak
200 gr. peynir (beyaz peynir)
tuz

2 yumurta
1.5 su bardagi sut
1/2 su bardagi sivi yag

Susam ve corek otu
  • Ilk once ispanagi yikayin ve saplarini kesin.  Ispanaklar kullanmadan evvel tamamen kuru olmasi cok muhim.
  • Ispanaklari kucuk dograyin.  Pisirmeye gerek yok!
  • Yumurta, sut ve sivi yagi guzelce cirparak "sos" yapin
  • Buyuk (yani 11x14 boyutunda) tepsiyi yapismamasi icin spray yag ile yaglayin
  • 2 kat baklava hamurunu altina yayin ve yumurtali sosundan birkac corba kasigi dokun.  Firca ile iyice islanmasini saglayin
  • Boreginizin alt tabakasini bu sekilde 2 kat baklava hamuru ve sos olarak tamamlayin.  Alt tabaka 8 ile 10 kat olacak.  En muhim puf noktasi hamurun iyice islanmis olmasi.
  • Dogranmis ispanagi tuz ile ovun.  Eger tuzlu peynir (yani beyaz peynir) kullaniyorsaniz az tuz kullanmaniz gerekiyor.  Eger Hint peyniri gibi tuzsuz peynir kullaniyorsaniz biraz daha fazla kullanmaniz gerekiyor.
  • Cig Ispanagi beyaz peynir ile karistirip boreginizin alt tabakasinin uzerine serin
  • Yumurtali sosunuzdan boreginizin ust tabakalarinda kullanmak uzere biraz ayirin.  En ust tabakanin en cok islanmasi gerekiyor.
  • Hamurunuzun ust tabakasini da yine 2 kat hamur, biraz sos olarak tamamlayin.  Hamurlari iyice islatin
  • En ust tabakanin uzerine sosunuzun geri kalanini dokun ve iyice islatin.  Hamur burus burus bir gorunum aliyor.  Hamurun sosu iyice cekmesi icin 15 dakika bekletin.  Arada sirada firca ile sosun sadece kenarlara birikmesini onlemek icin hamura dagitin
  • Uzerine susam ve corek otu serpisdirin
  • 350 derece firinda kizarincaya kadar pisirin

No comments:

Post a Comment