isteataturk.com

Friday, October 19, 2012

KLASIK PEYNIRLI POGACA

Turk dizilerini seyretmek benim icin iyi mi yoksa kotu mu bir turlu karar veremedim.  Iyi tarafi bir nevi hasret gidermek.  Muzik duymak, komsuculugun ve arkadasligin guzelligini sanal olarak da olsa hissetmek.  Gerci orada yasayanlar akraba ve dostlarim simdi orada da herseyin degistigini soyluyorlar ama inanmak istemiyorum ve hasretle ozluyorum.  En cok hosuma gidense degisik yorelerin siveleri, turkuleri ve kulturu (tabii yemekleri de).

Benim babam Malatyali, Annem Sinopludur.  Yaz tatillerinde babanne ve annanemle onlarin memleketlerinde zaman gecirdigim gibi babam ve dayimin askeri tayinleri dolasi ile Turkiyenin bircok yoresini gezip degisik sivelerle hasir nesir buydum.  Oyle ki bana "nerelisin?" sorusu her zaman cevaplamasi zor bir soru olmustur.  Turkiyeliyim demek en kolayi herhalde.  Lafi uzattim..

Dun aksam uykum kacinca kalkip sabahin 3une kadar dizi seyrettim.   Kahvalti sofralarinda pogacalar vardi ve benim canim onlari cok cekti.  Pazar gunu aksam yemeginin "kahvalti" olacagina karar kildim ve bildiginiz peynirli pogaca pisirdim.  Bu tarifdeki hamurun bizim aile icin cok fazla oldugundan peynirli pogaca icin hazirladigim hamuru birer kisilik ekmekler ve bazlama olarak da servis yaptim. 

Simdi bunun neresi kotu diyeceksiniz.  Dietimiz icin kotu tabiiki.  Sadece bir tane yapip ozlem gidermek mumkun olmadigi icin fazladan yemenin onune gecmek mumkun degil..."Atin olumu arpadan olsun" :-)


1 su bardagi ilik sut
1 su bardagi ilik su
1 su bardagi sivi yag
1.5 tatli kasigi tuz
2 tatli kasigi kuru maya
1.5 tatli kasigi seker
4 - 5 su bardagi un

Ici
250 gr. beyaz peynir
1 yumurtanin beyazi
4 corba kasigi ince kiyilmis maydanoz (Arzuya gore)

Uzerine
1 yumurta sarisi
Arzuya gore susam
  • 1 su bardagi ilik sute 1.5 tatli kasigi seker ve 2 tatli kasigi kuru maya ilave edip 15 dakika bekletin.  Maya kopurup yukselsin.
  • Icini hazirlayin.  Beyaz peyniri rendeleyin, maydanozu yikayip kuruladikdan sonra ince kiyin ve yumurtanin beyazini da ekleyip guzelce karistirin.
  • 3 su bardagi unu buyukce bir kaba koyun ve ortasini havuz gibi acin.  maya, 1 su bardagi ilik su, 1 su bardagi yag ve tuzu ekleyip hamurunuzu yogurmaya baslayin
  • Yumusak bir hamur elde edinceye kadar azar azar un ilave edip yogurun.  Un miktarini tam soyliyemiyorum 4 veya 5 su bardagi olacak
  • Uzerini strec ile kapatip 2 saat bekletin
  • Hamurunuzdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartip avucunuzun icersinde duzetin
  • Icerisine 1 tatli kasigi peynir koyup kapatin
  • Uzerlerine yumurta sarisi surun ve arzu ediyorsaniz susam serpin.
  •  180 dereceye isitilmis firinda pisirin.

    8 comments:

    1. OOO Sule hanimcim..bizsiz bizsiz yeyin bakalim bazlamalari pogcalari , afiyet sekerler olsun ne deyim:)) Ellerine saglik canim arkadasim..

      ReplyDelete
    2. Ne kadar güzel görünüyorlar. Al ye beni dergibi bana bakıyorlar. Ellerinize, emeğinize sağlık. iki adet aldım bilginiz olsun.

      Saygılar.

      ReplyDelete
    3. Afiyet olsun Fuat bey. Iki tane daha buyurun. Yine beklerim :-)

      Emelcigim, sensiz oldu bu sefer ama bir dahaki sefere birlikde yapariz.

      ReplyDelete
    4. Çok güzel görünüyorlar. Maalesef mayaya intoleransım olduğu için mayalı gıdaları çok az tüketmem gerekiyor. Ama çok çok lezzetli görünüyorlar. Bu arada nohutlu siyah fasulyeli salata tarifinizi not ettim. Mutlaka yapacağım bugün. Teşekkür ederim.
      Sevgilermle...

      ReplyDelete
    5. Oooh ne güzel olmuş . Canım çekti valla ;-)

      ReplyDelete
    6. Kurban bayramınızı en içten dileklerimle tebrik ederim.
      Poğoçalar nefis görünüyor ellerinize sağlık. Ziyareti iadeye biraz geç geldim ama sizi izlemeye aldım daha sık görüşmek için sizde beni izlemeye alırsanız memnun olurum. Sevgilerimle...

      ReplyDelete
    7. Poğaçalar çok güzel kabarmış eline sağlık :)
      selamlar sevgiler

      ReplyDelete