Sunday, May 20, 2012

AMERIKAN YEMEGI: ÇİLİ

Cogu yerde Meksika yemegi diye bilinir ama aslinda Amerikanin Texas sehrinin yemegidir.  Belki bunun sebebi Meksikanin meshur Çili biberi icerisinde kullanildigi icindir. 

Guzel tarafi pratikligi.  Bugun esim ve ben mutfagimizi boya yapiyorduk ki kizimin universiteli arkadaslari habersiz ugradilar.  Karinlari acmis.  Hemen onlar icin pisirdim.  Yanina sarimsakli ekmek, karpuz, hazirda bulunan tavuk kanatlari, patates kizartmasi ve bir gun evvel yapilmis olan ispanakli borekle sipsak bir sofra hazirladim.  Hepsi memnun olunca benimde hosuma gitti tabiiki.


Baharat karisimi
4 corba kasigi chili powder (yoksa kirmizi biber) 
2.5 tatli kasigi kisnis
2.5 tatli kasigi kimyon
1.5 tatli kasigi sarimsak tozu
1 tatli kasigi keklik otu (oregano)
1/2 tatli kasigi aci kirmizi biber 

Diger malzemeleri
2 corba kasigi zeytinyagi
1/2 kg yagsiz kiyma 
1 orta boy sogan (robotta ince kiyilmis) 
Tuz
1 buyuk kutu konserve (800 ml) dogranmis domates 
1 kucuk kutu konserve (450 ml) domates sosu 
2 kucuk kutu konserve (450 ml) meksika/siyah fasulye
Uzeri icin
Rendelenmis cedar peyniri
Cok baharatli sevenler icin yanina pul biber veya aci sos
  • Butun baharat malzemelerini karistin.  Bir yemekde gerekli olandan fazla baharatiniz olacak ama her bu yemegi yapisinizda baharatinda ne vardi diye dusunmeme kolayligi icin dolabinizda her zaman bulundurabilirsiniz.
  • Kiymayi 2 corba zeytinyaginda kavurun ve suyunu suzun
  • Konserve fasulyelerinde suyunu suzun ve sudan gecirinki konserve kokusu gitsin. 
  • Konserve fasulyelerin yarisini robottan gecirip pure haline getirin
  • Kiyma, pure fasulye, fasulyelerin geri kalani, domates sosu, diger domates konservesini, sogan, 5 tatli kasigi baharat karisimini ve tuzunu ekleyin.  Kisik ateste suyunu bayagi cekinceye kadar pisirin. 
  • Bu tarifi yavas pisiricide de yapabilirsiniz.  6 ile 8 saat arasi az isida cok guzel oluyor.
  • Tabaklara servis yaptikdan sonra uzerine rendelenmis peynir ile susleyerek servis yapabilirsiniz.  Cok baharatli sevenler icin, yaninda aci sos veya pul biber de bulundurmayi ihmal etmeyin.

Sunday, May 13, 2012

MUZLU PUDING

Muzlu puding hem yaz, hem kis severek yenilebilen hafif ve kalorisi az bir tatli.  Yumusamis ve kararmis muzlari degerlendirmek icin iyi bir yontem oldugu gibi benim gibi sut sevmeyenler icin guzel de bir kalsiyum kaynagi.  Seker kivami isteginize bagli.  Ben sekeri az sevdigim icin bana tatlisi biraz fazla geliyor ancak bu konuda evde azinlik oldugum icin onlarin damak tadina gore yapiyorum.  Arzuya gore uzerine cikolate yerine krem santi, dondurma veya dovulmus sam fistigi da eklenebilir.


4 su bardagi sut (1 lt)
4 corba kasigi (tepeleme dolu) nisasta
2/3 su bardagi seker
1 tatli kasigi tuzsuz tereyagi
1 paket vanilla (9 gr)
3-4 ezilmis muz
Uzeri ici rendelenmis cikolata veya krem santi veya dondurma
  • Soguk sutun icerisinde seker ve nisastayi eritin
  • Az isida yavas yavas karistirarak muhallebi kivaminda pisirin
  • Tereyagi ve vanilyayi ekleyip tereyagi eriyinceye kadar karistirin
  • Icerisine ezilmis muzlari ekleyin ve servis tabaklarina alin
  • Buz dolabinda birkac saat bekletin
  • Uzerine rendelenmis cikolatayi ister sogudukdan sonra isterseniz sicakken ekleyin. Sicakken eklerseniz, uzerinde eriyor ki bu da bizim hosumuza gidiyor. Sogukken eklerseniz gorunumu daha guzel oluyor.   Arzuya gore uzerine krem santi, dondurma veya dovulmus sam fistigi da ekleyebilirsiniz.

Saturday, May 5, 2012

UN KURABIYESI

Uzuuun zamandan beri un kurabiyesi yapmayi istiyordum ama kalori yuksekliginden dolayi hep erteliyordum.  Bugun misafirlige giderken yaptim ki birkaci ile nefsimizi tatmin edebilelim.  Evde herkes cok ozlemis ki basina usustuler ve bir tabak kurtarincaya kadar akla karayi sectim.  Bana sorarsaniz un kurabiyesi kurabiyelerin kralicesidir.  Bembeyaz gorunumu, enfes tadi ile yerini baska hicbir sey dolduramiyor.


250 gr (1 su bardagi) tuzsuz tereyagi
1/2 su bardagi siviyag
1/3 su bardagi nisasta
2/3 su bardagi pudra sekeri
1 paket vanilya
3.5 su bardagi un
  • Oda sicakligindaki tereyagini diger siviyag ile catal kullanarak krem haline getirin.  Ben tereyagi bir gece evvelinden buz dolabindan cikarttim.  Ertesi gun iyice yumusamisti ve kolaylikla catalla ezebildim.
  • Nisasta, pudra sekeri ve vanilyayi ilave edip catalla karistirin
  • Unu yavas yavas ilave edin.  Hamurunuz cabuk kirilacak gibi oluyor ama dikkatle toplayin ve 10 dakika dinlendirin
  • Hamuru 6 esit parcaya bolun ve elinizle seritler yapin.  Seritleri biraz bastirin.  2 cm kalinliginda olsun
  • Her serit 5 kurabiye cikacak sekilde kesin ve tepsiye yerlestirin
  • Uzerlerini catal ile isterdiginiz sekilde dekor edin.  Ben delikler yaptim.  Cizikler de olabilir
  • Firini 170 dereceye isitin ve kenarlari biraz kizarmaya baslarken firindan cikartin. Benim firinim da 20 dakika da pisti.
  • Sogudukdan sonra uzerlerine pudra sekeri serpistirin
  • 30 tane cikiyor