isteataturk.com

Sunday, May 20, 2012

AMERIKAN YEMEGI: ÇİLİ

Cogu yerde Meksika yemegi diye bilinir ama aslinda Amerikanin Texas sehrinin yemegidir.  Belki bunun sebebi Meksikanin meshur Çili biberi icerisinde kullanildigi icindir. 

Guzel tarafi pratikligi.  Bugun esim ve ben mutfagimizi boya yapiyorduk ki kizimin universiteli arkadaslari habersiz ugradilar.  Karinlari acmis.  Hemen onlar icin pisirdim.  Yanina sarimsakli ekmek, karpuz, hazirda bulunan tavuk kanatlari, patates kizartmasi ve bir gun evvel yapilmis olan ispanakli borekle sipsak bir sofra hazirladim.  Hepsi memnun olunca benimde hosuma gitti tabiiki.


Baharat karisimi
4 corba kasigi chili powder (yoksa kirmizi biber) 
2.5 tatli kasigi kisnis
2.5 tatli kasigi kimyon
1.5 tatli kasigi sarimsak tozu
1 tatli kasigi keklik otu (oregano)
1/2 tatli kasigi aci kirmizi biber 

Diger malzemeleri
2 corba kasigi zeytinyagi
1/2 kg yagsiz kiyma 
1 orta boy sogan (robotta ince kiyilmis) 
Tuz
1 buyuk kutu konserve (800 ml) dogranmis domates 
1 kucuk kutu konserve (450 ml) domates sosu 
2 kucuk kutu konserve (450 ml) meksika/siyah fasulye
Uzeri icin
Rendelenmis cedar peyniri
Cok baharatli sevenler icin yanina pul biber veya aci sos
  • Butun baharat malzemelerini karistin.  Bir yemekde gerekli olandan fazla baharatiniz olacak ama her bu yemegi yapisinizda baharatinda ne vardi diye dusunmeme kolayligi icin dolabinizda her zaman bulundurabilirsiniz.
  • Kiymayi 2 corba zeytinyaginda kavurun ve suyunu suzun
  • Konserve fasulyelerinde suyunu suzun ve sudan gecirinki konserve kokusu gitsin. 
  • Konserve fasulyelerin yarisini robottan gecirip pure haline getirin
  • Kiyma, pure fasulye, fasulyelerin geri kalani, domates sosu, diger domates konservesini, sogan, 5 tatli kasigi baharat karisimini ve tuzunu ekleyin.  Kisik ateste suyunu bayagi cekinceye kadar pisirin. 
  • Bu tarifi yavas pisiricide de yapabilirsiniz.  6 ile 8 saat arasi az isida cok guzel oluyor.
  • Tabaklara servis yaptikdan sonra uzerine rendelenmis peynir ile susleyerek servis yapabilirsiniz.  Cok baharatli sevenler icin, yaninda aci sos veya pul biber de bulundurmayi ihmal etmeyin.

6 comments:

  1. değişik bir yemek... değişik mutfaklara sizinde merakınız var sanırım. izlemeye aldım ;)
    Kolay gelsin...

    ReplyDelete
  2. görüntü etkileyici,ellerine sağlık..

    ReplyDelete
  3. ellerine sağlık arkadaşım farklı bir tarif olmuş;)

    ReplyDelete
  4. Değişik ....bahartlı yemeklerı sevenler için harıka bir tat oldugu kesın..
    Ellerıne sağlık...

    ReplyDelete
  5. çarçabuk bu kadar dolu bir menü çıkarırsanız kim mutlu olmaz efendim. elinize sağlık. maharetli olduğunuz her halinizden belli maşallah. bloğunuzu yeni keşfettim. sizden farklı kültür yemekleri konusunda öğreneceğim şeyler var kanımca. siz de bana buyurun. merak ediyorum düşüncelerinizi. sevgiler...

    ReplyDelete
  6. uzun süre, sessiz kalınca merak ettim. Umarım herşey yolundadır.
    Sevgiyle kalın...

    ReplyDelete