Sunday, June 6, 2010

ZEYTINYAGLI BIBER DOLMASI

Bu tarif her turlu zeytinyagli dolma icin kullanilabilir.  Yaprak, Lahana, Patlican, Kabak, Domates... hepsi icin gecerli.  Icerisindeki yenibahar, tarcin ve dereotu koku guzelligi, renkli biberler renk guzelligi, ve tabii ki tad guzelligi ile sofranizin zenginlesmesi icin ideal bir yemek. 
750 gr dolmalik biber
2 su bardagi pirinc
4 su bardagi kaynar su
1 su bardagi zeytinyagi (1/4 su bardagi piserken uzerine dokmek icin ayirilacak)
6 orta boy sogan
2 corba kasigi cam fistigi
2 corba kasigi kus uzumu
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 corba kasigi nane
1 corba kasigi tuz
1 tatli kasigi yenibahar
1 tatli kasigi seker
1 cay kasigi tarcin
Tuz
Domates
  • Not: Biberlerinizin buyuklugu pirinc orani icin cok onemli.  Kanadada bizim minik dolmalik bibeler olmadigi icin ben uzun yesil biberlerle buyuk kirmizi biber karisimi kulladim.  Pirinc hesabini da biber basinda 1.5 corba kasigi pirinc olarak yaptim.
  • Soganlari rendeleyin veya robottan gecirin
  • Zeytin yaginin 3/4 unu, cam fistigini, ve yogani birlikde kavurun
  • Icerisine daha evvelde ayiklanmis ve yikanmis pirinci ekleyip biraz daha kavurun.  Pirincinize ayni miktarda suyu ekleyin (yani 2 su bardagi pirinc icin 2 su bardagi kaynar su).  10-10 dakika arasi pirinc suyunu cekinceye kadar pisirin.  Kapagini kapatip demlenmeye birakin.
  • Diger tarafta kalan malzemelerinizi hazirlayin.  Biberlerinizi yikayip uzerlerini kesin ve cekirdeklerini cikartin.  Eger benim resimdeki gibi uzerlerini kapatmak icin biberin uzerini kullanmak istiyorsaniz, ust tarafinda kalan cekirdekleri bicakla kesin.  Eger domatesleri kapak olarak kullanmak istiyorsaniz, arzu ettiginiz sekilde kesin.
  • Maydanoz ve dereotunu ince kiyin.  Naneyi ufalayin.  1 limon suyunu hazirlayin.  Kus uzumunu yikayin.
  • Pirince butun baharatlarinizi (yenibahar, tarcin, tuz), limon, nane, maydanoz ve dereotunu da ekleyerek guzelce harmanlayin
  • Biberlerinizi hazirladiginiz ic ile doldurun ve daha evvelden hazirladiginiz kapaklari kapatin (yani domates veya biberlerin ustu ile).  Dolgular biberlerin piserken patlamamasi icin cok siki dolmamali.
  • Dolmalari tencereye tek sira olarak dizin ve tencerenin yan tarafindan 2 su bardagi kaynar suyu ekleyin.  Uzerine ayirdiginiz 1/4 su bardagi zeytinyagini ekleyin.
  • Dolmalar suyunu cekinceye kadar orta hararetli ocakda pisirin (hemen hemen 30 dakika)
  • Limonlarla susleyip servis yapin.

1 comment:

  1. merhabalar:)
    ne hoş bir sayfa bu böyle.
    emeklerinize sağlık.
    katıldım hemen izleyicileriniz arasına.
    bende sizi beklerim sayfama,arzu ederseniz tabiki.
    kucak dolusu sevgilerimle..

    ReplyDelete