Saturday, February 19, 2011

ACMA

Bu hafta sonu kahvalti icin Acma yapmaya karar verdim.  Sade yapmak niyeti idim ama evde Sevgililer gununde yaptigim cikolatali muffinlardan artmis oldugunu gorunce Arnavut Cigeri blogunda cok once gordugum ve nasil oldugunu merak ettigim ici denemeye karar verdim.  Kendi Acma hamur tarifimi Arnavut Cigerinin ici ile birlestirip, sade ve icli Acmalar yaptim.  Bir dahaki sefere ici cikolata kekli yaptigimda eritilmis cikolatayi en ustune gezdirmeyi dusunuyorum.
Hamuru
3 su bardagi un
1 su bardagi ilik sut
2 tatli kasigi maya
2 yumurta (1 tanesinin sarisi uzeri icin ayirilacak)
3 corba kasigi seker
50 gr tuzsuz tereyagi

Ici
3 su bardagi cikolatali kek
1 cay bardagi ceviz (irice kiyilmis)
1 cay bardagi kuru uzum
1 cay bardagi badem (irice kiyilmis)
1/4 su bardagi seker
1 tatli kasigi tarcin

Uzerine
1 yumurta sarisi
Kiyilmis badem
Arzuya gore eritilmis cikolata
  • Un, maya, seker karistirilir
  • Ortasi havuz gibi acilip ilik sut, yumurta ve eritilmis tereyagi eklenip ele yapismayacak bir hamur elde edilir
  • Uzeri kapatilip ilik bir yerde 1 saat dinlendirilir
  • Tekrar yogurulur ve 9 esit parcaya ayrilir.  Uzeri kapatilip ici hazirlanincaya kadar bekletilir
  • Ici hazirlamak icin butun malzemeler bir tencereye koyulur ve koyulasincaya kadar orta hararetli isida pisirilir ve sogutuur
  • Elinizle oval bir parca yapip ici koyulur ve kapatilir.  Birlesen yeri altta kalmak uzere yagli kagit serilmis tepsiye ay sekli verilerek dizilir
  • Eger sade yapiliyorsa her parca 3 esit cubuk yapilip sac orgusu yapilabilir.
  • Uzerine yumurta sarisi surulur.  Badem eklenir.  Eger sade yapiliyorsa badem yerine corek otu serpilir.
  • 180 derece firinda uzeri kizarincaya kadar pisirilir (30 ile 45 dakika arasi)

Saturday, February 12, 2011

KOLAY MUFFIN KEK

Sevgililer gunu icin kolay muffin kek sectim.  Hersey hazirdan ama dekorasyonu benden.

Sevgililer gununuz kutlu olsun!!


1 paket cikolatali kek unu (Dr. Oatker)
1 kutu vanilla krema (Betty Cracker)
1 sise kirmizi krema sus (Cake Mate)
  • Paket unu uzerindeki tarife gore pisirin.  Benim aldigim paketing uzerinde 2 yumurta. 1/3 su bardagi su, 1/3 su bardagi siviyag vardi.  Hepsini cirptim.  Muffin tepsisini kagitla kapladim.  12 muffin yapti.  350 derece firinda 20-25 dakika pisirdim.  Birkac saat sogumaya biraktim 
  • Soguyan muffinlarin uzerini hazir vanillali krema ile susledim
  • Tabaga cicek seklinde dizdim
  • Etrafini kirmizi renkli krema ile gecip tek parca havasi vermeye calistim
  • Uzerine plastic kalp dekorasyonu ekledim

Wednesday, February 9, 2011

SOSISLI KONSERVE KURU FASULYE

Ben calistigimdan dolayi kizlarim kucukken krese gittiler.  Kresi ozenle oglende sicak yemek cikaran ve de onlara gozu gibi bakacak bir yer olsun diye onlarca yeri gezdikden sonra karar verdik.  Cok da memnun kaldigimiz kresde yapilan bu yemek onlarin en sevdigi yemeklerden biri idi.  Bizim evde genelde Turk yemekleri pistiginden dolayi kres bittigi zaman bu yemek de onlar icin bitmis oldu.  Gecenlerde ozlemle anlattiklari bu yemegi supriz olarak pisirdim.  Artik cocuk degiller ama severek ve eski gunleri anarak yiyip bitirdiler.  Dogrusunu soylemek gerekirse benimde hosuma gitti.  Denemenizi tavsiye ederim.

2 kucuk kutu konserve kuru fasulye (Domates soslu Heinz Beinz) 
10 ince sosis
1/3 su bardagi ketchup
2 corba kasigi kahverengi seker
 1 paket Lipton Sogan corbasi (kuru)
1/4 su bardagi su
1 corba kasigi sari hardal
1 package onion soup
  • Sosisleri kucuk parcalara kesin
  • Diger butun malzemeleri karistirip kucuk bir kapa koyun
  • Firini 350 dereceye isitin
  • Uzeri acik olarak 1 saat pisirin

Wednesday, February 2, 2011

KIRMIZI BIBERLI PATLICAN SALATASI

Patlican kalorisi az olup A, B ve C vitaminleri oldugu gibi kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri de olan bir sebzedir.  Vucut icin faydalari tansiyon dusurmek, kilo verdirmek, kolesterolu azaltmakla kalmayip karaciger ve pankreasin calismasini da duzenler.  Patlicani herkes sevmez ama benim en cok sevdigim sebzelerden biridir.  Sizde benim gibi iseniz, bu salataya bayilacaksiniz.

3 büyük boy patlıcan
2 buyuk boy kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 tane yeşil soğan
1/3 su bardagi zeytinyağı
1 limonun suyu
biraz maydanoz (arzuya gore)
tuz
  • Patlican ve kirmizi biber kozlenirse daha guzel oluyor ancak ben firinda pisirdim.
  • Patlican ve kirmizi biber yikanir ve ayiklanir.  Ortadan ikiye kesilir.  Yuzu altda kalacak sekilde yagli firin kagidinin uzerine yerlestirilir
  • Firin 350 dereceye isitilir
  • Patlican ve kirmizi biber firinda 1 saat kadar pisirilir.  Uzerine parmak ile bastirildiginda patlican yumusamissa hazir demekdir.  Sogumaya birakilir
  •  Sogan ve maydanoz yikanir temizlenir
  • Sosu ezilmis sarimsak, limon ve zeytinyagi hazirlanir
  • Patlican ve kirmizi biberin kabuklari soyulur.  Patlicanin kabugunu cikartmak icin kasik kullanmak en kolayi.  Kucuk kucuk dogranir
  • Butun sebzeler harmanlanir. 
  • Tuz ve sosu da eklenerek bir daha harmanlanir ve servis yapilir