isteataturk.com

Sunday, January 22, 2012

MANTI

Yapmasi zor mu?  Evet!,   Diet icin kotu bir secenek mi? Kesinlikle!,  Yemesi guzel mi? Hic supheniz olmasin!!!  Benim gibi calisan bayanlarin birkac senede bir yaptigi bir yemekdir eminim.  En azindan bizde oyle ama bir Pazar ugrasmis olsam da birkac ogunluk yaptim.  Bu aksam yedik.  Bir kismi da buzluga kaldirildi bir baska gun icin.


2 Yumurta
2 su bardagi su
1 tatli kasigi tuz
6.5 su bardagi un

İç Harcı için:

300 gr kıyma
2 ortaboy soğan
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı kara biber ve tuz

Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça

Üzerine:
Sarmısaklı yoğurt
Sumak, nane, pul biber
  • Yumurtayi tel ile biraz cirpin, tuz ve suyu ilave edin.   Ilk once 4 bardak unu yavas yavas ilave edin.  Gerisini de yine yavas yavas yogurarak ilave edin.  Hamurun biraz sert olmasi gerekiyor.  Uzerini kapatip dinlenmeye birakin.
  • Icini hazirlayin.  Kiyma, rendelenmis (veya robottan gecirilmis) sogan, tuz, karabiber ve maydonozu karistirin.
  • Hamurunuzdan buyukce bir parca alarak unlu bir zeminde acin.  Cok ince olmasina gerek yok.  Hamurunuzu kareler halinde kesin ve her karenin uzerine biraz kiyma koyun.  Asagidaki resimde gorebilirsiniz.
  • Manti seklinde kapatin.  Once iki ucunu ucgen yaparak sonra da arka kisimlarini birlestirerek.  Aslinda sekil cok onemli degil.  Muhim olan kiymanin iyice hamurun icerisinde olmasi ve piserken acilmamasi.
  • Unlanmis bor tepsiye dizin.  Hamurunuz ve kiymaniz bitinceye kadar devam edin.
  • Pisirmek icin genis bir tencereye su doldurun ve icerisine tuz ilave edin.  Su kaynadikdan sonra mantilari icerisine atin.  Birbirlerine yapismamasina dikkat edin.  Mantilarin once tencerenin dibine sonra uzerine ciktigini goreceksiniz.  10 dakika kaynamasi yeterli.
  • Sudan kepce ile alin ve tabaklara servis yapin
  • Uzerine sarimsakli yogurt ve tereyaginda eritilmis salca gezdirin.  Arzuya gore uzerine sumak ve nane de dokebilirsiniz.
Puf nokatalari:
 - Dondurmak istediginiz mantilari cigden dondurursaniz pistigi zaman tazeligini koruyor.  Ben yapip tepsiye dizdikden sonra buzluga koyup donduruyorum.  Dondukdan sonra kaplara aliyorum.  Birbirlerine yapismiyorlar.
- Sarimsakli yogurt sevmeyenlere ise makarna sosu ile servis yapabilirsiniz
- Manti corbasi da harika olur.  Yapmaniz gereken sey pisirdiginiz su dan saklamaniz ve sarimsakli yogurdu icerisine eklemeniz.  Arzu ederseniz icersine pismis nohut da ekleyebilirsiniz.  Artmis mantiniz varsa, isabet bir secenek.

3 comments:

  1. Ellerinize saglik..canimda istedi ama neyse )))

    ReplyDelete
  2. Ev mantısı da başkadır...
    elinize sağlık.
    Sizi de sayfama beklerim ve katılırsanız çok sevindirirsiniz beni:))))
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    ReplyDelete