Bu aksamki yemegimizdi. Ben yaninda teriyaki soslu pilav servis yaptim. Bir de denemek istedigim odun kokulu somon sis kebaplari (hazir satilanlardan). Sis kebaplarini esim ile buyuk kizim sevdi ama kucuk kizimla ben pek hoslanmadik. Cok da pahali oldugundan dolayi bir daha alinmayacak.
Karamalize pirasa somona cok yakisti. Pirasa sevmeyen buyuk kizim bile sevdi. Misafire yapilabilen tariflerin icerisinde yer verildi. Pirasa yikanip kesildikden sonrasi cok kolay. Ben buyuk filet icin yaptigim icin 3 pirasa kullandim ve esmer sekeri de biraz daha fazla koydum. Size yaptigim gibi tarifini aktariyorum ama sahibinin tarifine bakmak icin sitesini ziyaret edebilirsiniz. Arnavut cigerine tesekkurler.
Karamalize pirasa icin:
3 adet büyük boy pırasa
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1.5 yemek kaşığı tereyaği
1 veya 2 corba kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 tatlı kaşığı limon suyu
1adet büyük fileto somon (Kesince 8 parca elde ettim)
Baligin uzerine: Karabiber, deniz tuzu ve toz kırmızıbiber
- Pırasaları yıkayın. Ust yapraklarını soyun ve 5-6 cm uzunluğunda jülyen doğrayin. 15 dakika beyaz sirkeli-tuzlu suda bekletin (sirke bakterileri, tuz da kumları yok etmek için). Kullanma zamani geldiginde tekrar soguk suda calkalayip suyunu suzun.
- Yağları bir tencerede eritin ve suyu süzülmüş olan pırasaları ekleyip yumusayincaya kadar kavurun. Kahverengi şekeri ve tuzu da ekleyip, pırasalar hafif karamelize olana kadar kavurun. Ocaktan alıp limon suyunu ekleyin ve üzerine kapak kapatarak sıcak tutun.
- Yıkanmış, tuzlanmış ve biberlenmiş balıkları yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin. Önceden 400F /200Cde ısıtılmış fırında balıklar pişene kadar kızartın (40-45 dakika).
- Balıkların üzerine pırasayı paylaştırıp servis yapin. Eger pirasaniz sogumus ise baliklarin uzerine koydukdan sonra 5 dakika kadar daha fırında tutabilirsiniz.
- Ben cocuklarin baliklari icin Pirasayi baligin yanina koydum ki sevmezlerse baligi yiyebilsinler diye ama onlar sevdiklerine karar verdikden sonra baligin uzerine kendileri koydular.
Karamelize olmuş soteleri çok seviyorum. Ellerinize sağlık. Öneriler için de teşekkürler.
ReplyDeleteTesekkurler Neslice. Senin de Italyan mutfagi postlarin harika! Sevgiler.
ReplyDeleteOzaman ne yapiyoruz ya Arnavut cigerini yada sizi ziyaret edip karamelize edilmis pirasali somon yiyoruz:)) Ellerine saglik..
ReplyDeleteTamam Emelcigim. Ben geliyorum de yeter. Optum
ReplyDeleteHarika. Mutlaka denemeli. Pırasayı da balığı da çok severim. Ellerine sağlık. Sevgilerimle...
ReplyDeleteAnladım siz Emel hanımla ortak somon balığı almışsınız yarısını o fırında yapmış, siz de pırasalı falan. Sizin tarif de süper. Ellerinize sağlık.
ReplyDeleteIlhan bey, ne tesaduf degilmi? Emelde Somon baligi pisirmis. Ortak almadik ama birlikde aksam yemegi yemis gibi olduk demekki. Genelde sohbetine doyum olmaz arkadasim Emelin ama bu yemekde pek de sessizdi farkina bile varmamisim :-) Tesekkurler.
ReplyDeleteHeyyfi arkadasim, somon ve pirasayi seviyorsan mutlaka denemeni tavsiye ediyorum. Sevglier.
ReplyDeleteGerçekten nefis bir tarif olmuş, sunumda süper. Sağlıklı ve mutlu hafta sonları..
ReplyDeleteEvet evet bu tarifi çok beğenmiştim gerçekten.
ReplyDeleteNefis bir şey olmuş sizin kide
Ellerine sağlık
Sevgiler
Şule Hanım, somon balığı benim olmazsa olmazlarımdandır çok severim.Değişik bir pişirim şekli,sunum da çok hoş,ellerinize sağlık diyorum.selamlar.
ReplyDeleteiyi bir site teşekkürler.
ReplyDelete