Saturday, December 25, 2010

FAVA BAKLA EZMESI

Ezme Fava Bakla hem lezzetli, hem her yemegin yanina yakisir hem de istediginiz sekil kaliplarda yapilarak ozel gunlerde masaniza guzel bir sus olabilmesi.  Ben yilbasi sofrasi icin cam agaci seklinde yaparak susledim.  Bir gece evvelden islatilmasi ve de pure yapildikdan sonra da kalibin seklini almasi icin yine buz dolabinda 6-7 saat beklemesi gerekiyor.  Zor degil ancak servis zamanina gore planlanmasi gerekiyor ve de cok guzel oldugundan, bence hic usenmeyin.

500 gr (2 su bardagi) fava bakla ici

Islanmasi icin
   Ilik Su
   1/2 limon suyu
   2 corba kasigi seker

Piserken
   1/2 cay bardagi zeytinyagi
   1 orta boy sogan
   1/2 limon suyu
   1.5 tatli kasigi seker
   1 tatli kasigi tuz
   1/2 demet dereotu

Uzerine
   3-4 tablespoons zeytinyagi
   1/2 limon suyu
   Dekorasyon icin dereotu
Ici kirmizi biberli yesil zeytin ve siyah zeytin
  • Fava baklayi bir gece onceden, uzerini 2 parmak gececek ilik su, 1/2 limon suyu ve 2 corba kasigi seker ile islatin
  • Ertesi gun derin bir tencereye 1/2 cay bardagi zeytinyagi ve robottan gecirilmis sogan ekleyin ve biraz kavurun.  Atesten alin ve sogutun.
  • Fava baklalari sogana ekleyin.  Uzerini 2 parmak gecene kadar su ilave edin. 
  • Atesi kisip baklalar yumusayincaya kadar pisirin.  Arada sirada karistirmayi unutmayin ki altina yapismasin.  Cok koyu olmamasi icin suyunu tam cekmeyip biraz civik kalmasi gerekiyor.
  • Tuz, seker, limon ve kiyilmis dereotunu ekleyin
  • Robottan gecirin.
  • Kullanacaginiz kalibi soguk su ile islatin ve pure halindeki baklayi sicakken kalibiniza dokun
  • Oda sicakligina gelinceye kadar bekledikden sonra uzerine strec kapatip buz dolabina kaldirin.  6-7 saat kadar buz dolabinda beklemesi gerekiyor.  Bir gece onceden yapilmasi daha iyi olur.
  • Servis yapilacagi zaman, kalibinizi ters cevirip servis tabagina yerlestirin. 
  • Dere otu, ici kirmizi biberli yesil zeytin ve siyah zeytin ile susunu yapin
  • 3-4 yemek kasigi zeytin yagini, 1/2 limon ile karistirip en ustune gezdirin

No comments:

Post a Comment