Friday, December 31, 2010

Iyi Seneler

Bir sene daha geride kaldi....

Wednesday, December 29, 2010

HINDLI BOREK

Yilbasindan sonra artan Hindi sandovic icin kullanilabilir.  Hatta cok artti ise baska bir zaman yemek icin buzluga kaldirilabilir ancak artanlar az ve de kucuk parcalar ise Hindili borek neden olmasin.  Iste size cok kolay bir tarif.

4 su bardagu daha evvelden pismis Hindi parcalari
1 veya 2 kucuk konserve (284 ml) hazir hindi sosu (arzu ederseniz evde hazilayabilirisiniz.  Tarifi yaziyorum)
1 kucuk konserve (284 ml) havuc ve bezelye karisimi
1/4 su bardagi pilav (arzuya gore)
1 sogan (arzuya gore)
1 corba kasigi siviyag
Tuz ve karabiber
1 paket milfoy hamuru (puff pastry)
1 yumurta
  • Daha evvelden  pismis pilav yok ise ve de pirinc koymayi arzu ediyor iseniz, 1/4 su bardagi pirinci 2 misli su ile pisirip hazirlayin. 
  • Bezelye ve havuc karisimin suyunu suzun
  • Sogani robottan gecirin ve 1 corba kasigi yag ile biraz yumusatin
  • Hindi parcalari, bezelye, havuc, ve sogani bir guzel harmanlayin.
  • Icine gravy ekleyin
  • Hamurunuzu ikiye bolun.
  • Bir parcasini tepsinizden biraz buyuk olarak acin ki ust ve alt tabaka birbirine yetismesi gerekiyor.  Ben buyuk by tepsi kullandim (10.5 x 14.75)
  • Ilk actiginiz hamuru altina serin.  Icini dokun.  Ikinci hamuru da acip uzerine serin.  Butun taraflari kaplayin ve hamurdan bir bohca yapin ki piserken etrafindan tasmasin
  • En uzerine 1 yumurtayi cirpip firca ile surun
  • 350 isitilmis firinda kizarincaya kadar pisirin.
  • Salate veya ayran ile servis yapabilirsiniz
Hindi sosu yapilisi:
1/2  su bardagi tereyagi
1/2  su bardagi un
3 corba kasigi un
1/2 cay kasigi karabiber
4 su bardagi Hindi suyu (Firinda pisirdiginiz hindiden cikan su ideal)
  • Hindinin suyunu alip bir kapda biraz bekletin.  Yaglari uzerine ciktigi zaman yagini kasikla alip ayirin.
  • Yagdan artan kismi su ilave ederek kapatin.  Boylece elinizde 4 su bardagi hindi suyu ve su karisimi  bir sivi olacak.
  • Bir tencerede tereyagini ve daha evvel hindiden ayirdiginiz yagi eritin
  • Karabiber ve unu ekleyin ve birlikde kisik ateste devamli karistirarak pisirin ( 3 dakika)
  • Hindi suyunu yavas yavas ekleyip kivamini bulmasini saglayin.  Cok koyu olmamasi akici olmasi gerekiyor.  Orta hararetli ateste 3 dakika yeterli.  Devamli karistirmaya dikkat edilmesi gerekiyor.

Sunday, December 26, 2010

FIRINDA HINDI

Yilbasi ve ozel gunlerde soframizi susleyen hindi pisirilmesi en kolay yemeklerden olmali bence.  Puf noktasi pisme suresi.  Ben her zaman icini doldurup uzeri kapali pisiriyorum. 
Uzerine surmek icin:
1 limon suyu
1 cay bardagi siviyag
Kirmizi biber veya tavuk sosu biberi (kizarmasini saglamak icin)
  • Yag ve limon suyunu karistirin. 
  • Kullanicaginiz tencerenin altina, Hindinin arka tarafina surun
  • Hindiyi tencereye yerlestirin.  Uzerine yag ve limon karisimindan surun.
  • En ustune kirmizi biberinizi serpin
  • Aliminyum folyo ile kapatin
  • Agirligina gore pisirin.  Son yarim saat suresinde uzerini acin (kizarmasi icin)
  • Firindan cikarttikdan sonra 1/2 saat bekletin ve kesin.
                                                            Pisirme suresi (Saat olarak)
Agirligi (Kg)                    Uzeri aciksa  (325 derece)             Uzeri kapali ise (350 derece)
     2 - 4                               3 1/4 to 4                                              2.5 to 3
     4 - 5                               4 to 4 1/4                                              3 to 3.5
     5 - 6.5                            4 1/4 to 4.5                                           3.5 to 4
     6.5 - 7.5                         4.5 to 5                                                 4 to 4 1/4
     7.5 - 9                             5 to 5 3/4                                             4 1/4 to 4.5
       9 - 11                            5 3/4 to 6.5                                           4.5 to 5


Saturday, December 25, 2010

FAVA BAKLA EZMESI

Ezme Fava Bakla hem lezzetli, hem her yemegin yanina yakisir hem de istediginiz sekil kaliplarda yapilarak ozel gunlerde masaniza guzel bir sus olabilmesi.  Ben yilbasi sofrasi icin cam agaci seklinde yaparak susledim.  Bir gece evvelden islatilmasi ve de pure yapildikdan sonra da kalibin seklini almasi icin yine buz dolabinda 6-7 saat beklemesi gerekiyor.  Zor degil ancak servis zamanina gore planlanmasi gerekiyor ve de cok guzel oldugundan, bence hic usenmeyin.

500 gr (2 su bardagi) fava bakla ici

Islanmasi icin
   Ilik Su
   1/2 limon suyu
   2 corba kasigi seker

Piserken
   1/2 cay bardagi zeytinyagi
   1 orta boy sogan
   1/2 limon suyu
   1.5 tatli kasigi seker
   1 tatli kasigi tuz
   1/2 demet dereotu

Uzerine
   3-4 tablespoons zeytinyagi
   1/2 limon suyu
   Dekorasyon icin dereotu
Ici kirmizi biberli yesil zeytin ve siyah zeytin
  • Fava baklayi bir gece onceden, uzerini 2 parmak gececek ilik su, 1/2 limon suyu ve 2 corba kasigi seker ile islatin
  • Ertesi gun derin bir tencereye 1/2 cay bardagi zeytinyagi ve robottan gecirilmis sogan ekleyin ve biraz kavurun.  Atesten alin ve sogutun.
  • Fava baklalari sogana ekleyin.  Uzerini 2 parmak gecene kadar su ilave edin. 
  • Atesi kisip baklalar yumusayincaya kadar pisirin.  Arada sirada karistirmayi unutmayin ki altina yapismasin.  Cok koyu olmamasi icin suyunu tam cekmeyip biraz civik kalmasi gerekiyor.
  • Tuz, seker, limon ve kiyilmis dereotunu ekleyin
  • Robottan gecirin.
  • Kullanacaginiz kalibi soguk su ile islatin ve pure halindeki baklayi sicakken kalibiniza dokun
  • Oda sicakligina gelinceye kadar bekledikden sonra uzerine strec kapatip buz dolabina kaldirin.  6-7 saat kadar buz dolabinda beklemesi gerekiyor.  Bir gece onceden yapilmasi daha iyi olur.
  • Servis yapilacagi zaman, kalibinizi ters cevirip servis tabagina yerlestirin. 
  • Dere otu, ici kirmizi biberli yesil zeytin ve siyah zeytin ile susunu yapin
  • 3-4 yemek kasigi zeytin yagini, 1/2 limon ile karistirip en ustune gezdirin

Tuesday, December 21, 2010

CIKOLATA KAPLI PEYNIRLI PASTA LELIPOP

Bu duzen ve gorunum ofis arkadasim Joelleden.  Gecen hafta ofisde bizlere ikram etti.  Cok begendigimden hemen bu hafta sonundaki davet sofram icin hemen bende yaptim.  Tad ve gorunum guzelliginin yaninda yaraticilik yonumu beslediginden dolayi zevkle ugrastim.  Ilk defa yaptigim icin cikolata sosun uzerine sadece dovulmus Skor cikolatasini kullandim.  Ama bir dusunun renkli cubuklarin uzerine istediginiz baska sekiller yapabilirsiniz.  Neden kalp, top, yildiz sekilleri olmasin?  Peki uzerine baska seylere ne demeli...Hindistan cevizi, sam fistigi, renkli sekerler?  Daha neler neler....


2 paket tuzsuz peynir (500 gr), oda sicakliginda
2/3 su bardagi (150 gr) seker
4 corba kasigi un
1 paket (35 gr) vanilla
2 yumurta, oda sicakliginda
4 corba kasigi krem (heavy cream)

Uzerlerini kaplamak icin:
250 gr cikolata
2 corba kasigi tereyagi
2 corba kasigi krem (heavy cream)

Sis kebap icin kullanilan cubuklar

35 - 40 tane yapiyor

Dekorasyon:
Skor Cikolatasi (buzlukda donduruldukdan sonra robot ile un haline getirilir)
Hindistan cevizi
Veya istediginiz tip renkli sekerler

  • Ilk once peynirli pasta hazirlanir.  Peynir seker ile mixerden gecirilir.  Diger malzemelerde eklenip putursuz hale gelinceye kadar cirpilir
  • Firin 350 dereceye isitilir
  • 20 cm x 20 cm olan bir tepsinin altina yagli kagit serilir veya guzelce yaglanir.  Pastanin hamuru tepsiye dokulur
  • 40 - 50 dakika ortasi pisinceye kadar pisirilir.
  • Bir gece buz dolabinda cok iyi sogumasi beklenir.  Buz dolabina konuldugunda uzeri mutlaka kapatilmalidir.
  • Lelipoplarin hazirlanmasi en zevkli tarafi... Arzu ederseniz sekilli olarak kesebilirsiniz.  Peynir yumusal oldugundan ben elimde top seklinde yapmayi sectim.  Yuvarlak dondurma kasigi ile alip avcumun iceresinde biraz daha yuvarladim.   
  • Cubuklari dikkatlice ekleyin
  • Bir gece buzlukda dondurun.  Uzerleri mutlaka kapali olsun
  • Ertesi gun uzerine sus olarak kullanmak istediginiz seyleri cukur kaplara koyun.  Ben Skor cikolatasini bir aksam evvelden buzlukda dondurdukdan sonra robottan gecirdim.  Sekerleri sertlestigi icin citir citir bir tad verdi.  Tavsiye ederim.  Onun yaninda degisiklik olsun diye ogulmus cam fistigi ve hindistan cevizi olanlarini da yaptim.
  • Cukulatayi krem ve yagda eritin
  • Buzlukdan cikardiginiz lelipoplari once cukulataya sonra hazirladiginiz suse batirin
  • Tekrar buzluga kaldirin
  • Servis yapmadan yarim saat evvel buzlukdan cikartin ve servis vazonuza alin.

...

Wednesday, December 8, 2010

BADEMLI RECELLI KURABIYE

Resime bakdiginizda Badem goremezsiniz cunku bu tarifde badem unu (dovulmus badem) kullaniliyor.  Ben kurabiyelerim icin yildiz seklini Christmas mevsimi oldugundan dolayi.  Sevgililer gununde kalp seklinde yapilip uzerlerine cikolata dokulebildigi gibi, baska zamanlarda ise istediginiz baska bir sekilde de yapilabilir.  Receli icin elma receli kullandim ama simdi resimlere bakdigimda cilek receli kullasaydim gorunum bakimindan daha guzel olacagini anladim.  Bir dahaki sefere. 

2 su bardagi badem unu
1/2 su bardagi yogurt
200 gr tereyagi
1 su bardagi pudra sekeri
2 yumurtanin beyazi
2.5 su bardagi un
1 tatli kasigi vanilla
Uzeri icin istediginiz recel veya butun badem
  • Recel haric butun malzemelerinizi karistirarak yumusak bir hamur elde edin.  Hamur elinize yapismasin.  10 dakika dinlendirin.
  • 1/2 cm kalinliginda acin
  • Yapmak istediginiz kalipdan iki tane olmasi gerekiyor.  Biri buyuk biri kucuk
  • Hamurdan buyuk kalibi kullanarak bir kurabiye kesin.  Bu kurabiyenin alti
  • Hamurdan yine buyuk kalibi kullanarak bir kurabiye daha kesin ama bu kurabiyeyi tekrar kucuk kalipla keserek ortasina bir delik acin.  Bu da kurabiyenin ustu.  Bu ust kurabiyeyi alt kurabiyenin uzerine yerlestirin.
  • Kagitla kapladiginiz tepsiye kurabiyelerinizi dizin
  • Firini 350 dereceye isitin.
  • Kurabiyeleri altlari biraz kizarincaya kadar pisirin (20 dakika)
  • Kurabiyeler sogudukdan sonra receli ortasind tatli kasigi ile yerlestirin
  • Pudra sekeri serpin.