isteataturk.com

Sunday, March 3, 2013

DIL BALIGI (FILET OF SOLE)

Dil baligi citiri ile buzluklarda satiliyor. Citir dedigim bildiginiz ekmek kiriklarina bulanip kizartilarak yapilmis hali.  Buzlu hali ile atiyorsunuz firina ve 25 dakikada hazir.  Kolay olmasin kolay da kalorisi bol.  Bu hafta sonunda balik reyonunda taze gorunce diyetim icin firinda yapmak niyeti ile hemen aldim.  Taze dil baliginin en guzel tarafi rahatlikla rulo yapilabilmesi.   Arzuya gore icerisine birseyler koyulup dolmasini yapilabilirsiniz.  Mesela peynir ve aparaguslu olabilir veya ispanak ve peynirli.  Dolmasinin tarifini resimlemeyi unutmadigim ve de diyetten sonraki bir gune birakiyorum.  Bu seferki tarifim en sihhatli ve basit mi basit olani.  15 dakikada pisiyor.  Yanina bir salata, yemeginiz hazir.  Tadi nefis, kalorisi az.  Daha ne olsun!


 
Dil baligi (fileto edilmis)
Zeytinyagi (1 fileto icin, 2 corba kasigi: 1 corba kasigi icine ve 1 corba kasigi uzerine)
Limon suyu (1 corba kasigi, 1 fileto icin)
Tuz
Balik baharati (burada hazir satiliyor ama icerisinde bulunanlar: sarimsak tozu, kurutulmus dereotu, karabiber)
  • Baligi yikayip hazirliyorsunuz
  • Tepsinizi pisirme kagidi ile kapliyorsunuz (ki temizlemesi kolay olsun diye)
  • Her filetonun uzerine 1 corba kasigi zeytinyagi ve 1 corba kasigi limon suyu suruyorsunuz
  • Uzerine tuz ve baharati serpistirdikden sonra rulo yapip kurdan ile tutturuyorsunuz (bu halinin resmi en altta)
  • Her rulonun uzerine 1 corba kasigi zeytinyati ve arzunuza gore balik baharati serpistiriyorsunuz
  • Firininizi 204 dereceye hazirliyorsunuz
  • 15 dakika pisiriyorsunuz.  Ben 10 dakika sonra tepsiye cikan suyu ve zeytinyagindan biraz alip uzerlerine suruyorum yumusakligini korusun diye ve kontrol icin.  Baliginizin inceligine gore 10 dakikada pismis de olabilir.
  • Firindan ciktikdan sonra kurdanlari cikartip servis yapiyorsunuz.
  • Yaninda Cesar salatasi harika oluyor.

27 comments:

  1. Şule'm afiyet olsun, eline sağlık canım, e aşkolsun benim için de Sezar salatasını tarif etseydin ya:)))))küstüm - şaka şaka:))))küser miyim hiç:)))sevgiler canım...

    ReplyDelete
  2. Mujdecigim, o salatanin ozelligi sosunda ama sen onun sosunu da yemezsin cunki icerisinde Ancuvez var. Ben bir iki ancuvezsiz tarif deneyeyim. Guzel olursa yazarim. Sevgiler.

    ReplyDelete
  3. ellerine sağlık canım iştah açıcı gözüküyor sevgiler..

    ReplyDelete
  4. Şule'ciğim, ne kadar pratik ve besin değeri yüksek bir yemek olmuş. Tam bana göre...
    Denemem gerek kesinlikle. Umarım dil balığını bu şekilde bulabilirim:)
    İşi az olan herşeyi çok seviyorum:)))
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    ReplyDelete
  5. Sulecim, afiyetler olmus..dietteyiz huh:) yaninda sarap yokmuydu?? Bu gun de bizim balik gunu oldu Halibut yedik..ama ben yapmadim balikcida:))

    ReplyDelete
  6. Sevgili şule, bloğunda yazdıkların çok içten çok paylaşımlar hep okumama rağmen çok yorum bırakmadığımı farkettim neyse bundan sonra daha çok dikkat edeceğim buna . dil balığını rulo olarak tane karabiberli sütte pişirerek de denemeni tavsiye ederim çok lezzetli oluyor bu haliyle de çok güzel olduğu muhakkak. eline sağlık. Blık tabağının yanına kocaman sevgiler bıraktım...

    ReplyDelete
  7. aaa daha yeni dil balığı aldık nasıl yapsak diyordum eşime eğer kabul ederse bu tarifi uygulamak isterim bakalım göstereyin kendisine :)

    ReplyDelete
  8. Şule Hanım,
    Ellerinize sağlık,balığı çok severim bende genellikle bu tarz fırında pişiriyorum,daha hafif oluyor.Selamlar.

    ReplyDelete
  9. Turuncu Tatlar, Tesekkur ederim ziyaret ve yorumun icin

    ReplyDelete
  10. Heyyficigim, hakikaten tam sana gore. Mutlaka dene derim. Sevgiler

    ReplyDelete
  11. Dostbahcesi, yeni bir market acildi bizim burada Yummy Market. Rus marketi ama harika balik reyonu var. Birde bayagi Turk yemekleri falan hemde hazir. Sis tavukda aldim. Kanadada simdilik 2. subesi ama galiba sizin oralara da dusunuyorlar. Bu sefer sarap yoktu ama sen gelirsen acariz bir sise :-)

    ReplyDelete
  12. Sukrancim, cok tesekkur ediyorum yorumuna. Her zaman beklerim. Sevgiler

    ReplyDelete
  13. Gunlukcu Bayan. Denersen yaz begenim begenmedigini. Bol sanslar. Sevgiler.

    ReplyDelete
  14. Renkli Dunyam. Bende firinda seviyorum. Tesekkurler yorumuna. Sevgiler

    ReplyDelete
  15. ellerin dert görmesin canım.

    ReplyDelete
  16. Merhaba dil balığını çık seviyorum hiç böyle denemedim nefis görünüyor birde böyle denemeli :)takipteyim arzu ederseniz bana da beklerim:)sevgiler...

    ReplyDelete
  17. çok hafif bir yemek olmuş, süper, ellerinize ağlık...

    ReplyDelete
  18. Hepimizin dualarinin kabul olur insallah Recep bey. Cok tesekkur ediyorum.

    ReplyDelete
  19. Süper...:) pratik ve lezzetli daha ne olsun ellerine sağlık canım:)

    ReplyDelete
  20. İşte en sevdiğim balık budur. Dünyada en güzel dil balığı da Güllük körfezinde çıkarmış. 17 senelik Bodrum yaşamımım büyük kısmını Güllük'te yaşayan ve orada kahvaltıda bile balık kalamar yiyen biri olarak orada hiç dil balığı yemedim. Şimdi çok yanıyorum bu duruma. Yalnız anlamadığım 2 şey var paylaşımında. Birincisi balığın içine bir şey koymuyorsak niye sarıp sarmalıyoruz. İkincisi cesar da tavuk var di mi? Balık- tavuk arasındaki duygusal ilişkiyi bağdaştıramadım. :)) üçüncüsü de Emel'e uyma sen bunun yanında rakı olur. :))

    ReplyDelete
  21. Oğlan kardeşim balık restoranı işletiyor. Balık halinde dil balığını aynı sizin yaptığınız gibi restoran için özel hazırlatıyor. Arada bana da getiriyor. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Ellerinize sağlık iyi hafta sonları..

    ReplyDelete
  22. Ilhan, senin Gullukte dil baligi yememis olmana hayret ettim dogrusu ama cok gec degil Bodruma bir gidisinde yersin. Bende bir dahaki Bodruma gidisimde mutlaka yerim o zaman. Simdi sorularina cevap..Baligin icerisinde birsey olmadigi halde gorunumu guzel olsun diye sardim baska amacli degil. Cesarda tavuk yok. Cesara tavuk koydugum zaman basli basina bir yemek oluyor zaten. Balik-tavuk baglantisini bilmem ama burada retorantlarda balik-biftek cok populer. Emel konusunda sen bakma sarap sohbetlerine, raki sofrasi kulturu de iyidir :-) Tesekkurler ziyaretine.

    ReplyDelete
  23. Nilgun, balik restorantinda bu sekilde yapiliyor olmasina sasirmadim. Cunki sos falan olmadigi icin baligi tadini ortaya cikartiyor. Tesekkurler ziyarete. Sana da iyi hafta sonlari.

    ReplyDelete
  24. neşeli hafta dilerim canım.

    ReplyDelete
  25. Çok hoş bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
  26. Merhabalar,

    Üç tarafı denizlerle çevrili ve anakarada da bir sürü nehirleri ve gölleri olan bir ülkeyiz. Deniz ticaretimiz nasılsa, balık kültürümüz de yok denecek kadar az ve gelişmemiştir. Bunun sebebi de devleti idareye etmeye talip olan partilerin hükümetleridir. AKP hükümetinden önceki koalisyon hükümeti Denizcilik Bakanlığını oluşturmak için gerekli ön hazırlıkları yapmıştı. Ama bir sonraki genel seçimi kaybettiği için söz konusu Denizcilik Bakanlığı çalışmasını tamamlayamadı. Seçimi kazanan AKP hükümeti de sırf bir önceki hükümetin proğramında yer aldığı için, bırakın Denizcilik Bakanlığını oluşturmayı, Denizcilik Müsteşarlığını bile lağvetti.

    Dil balığı ile ilgili bu güzel paylaşımınızdan dolayı size teşekkürlerimi sunarım. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    ReplyDelete